08 вересня 2019 р. 17:39

Боротьба з амброзією на Лиманщині: карантин у селах, невчасні роботи і жодного штрафу

Боротьба з амброзією на Лиманщині: карантин у селах, невчасні роботи і жодного штрафу

На черговій сесії Лиманської районної ради Одеської області депутати заслухали інформацію про виконання програми по локалізації та ліквідації амброзії на території району.

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, відповідно до програми, на 2019 рік з місцевих бюджетів на боротьбу з небезпечною рослиною виділили 471 тисячу 550 гривень, а витратили - 197 тисяч 308 гривень.

Відділ агропромислового розвитку райдержадміністрації прозвітував про те, що постійно проводить наради з аграріями та інформаційно-роз'яснювальну роботу з населенням, а при райдержадміністрації створено гарячу телефонну лінію для повідомлень про місця скупчення амброзії, на яку звертались мешканці Доброслава та Сичавки. Після цих повідомлень інформацію доводили до сільських та селищних рад, представники районної адміністрації та районної ради виїжджали на місця та переконувались, що амброзію, в більшості випадків, не ліквідовано.

На сесії був присутній фітоінспектор управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Сергій Романець, який розповів про те, що разом із головами сільських та селищних рад, їх представниками були проведені обстеження територій, і місцева влада частково виконала роботу з ліквідації амброзії. Однак керівництво Новодофинівської сільської ради не відповіло на письмові рекомендаці і, за особистим спостереженням Сергія Романця, до сих пір амброзію на її території не ліквідовано.

У фітоінспектора були також претензії до голови Калинівської сільської ради, тому що інформацію про проведену роботу рада не дала. Втім, як повідомив голова районної ради Геннадій Тефтул, він особисто бачив у Калинівці декілька осередків амброзії, хоча, на його думку, їх там небагато.

Сергій Романець повідомив, що були скарги від активістів Доброславської селищної ради та Сичавської сільської ради на те, що на території населених пунктів росте амброзія, яку ніхто не знищує. З цього приводу були виїзди з комісією, обстеження, але Сичавська сільська рада й досі не надала відповідь про роботу. Натомість Доброславська селищна рада надала письмову відповідь, але термін виконання ще продовжується, на що Геннадій Тефтул відреагував:

«Та амброзія вже відцвіла, вже накидала насіння навколо. Вже пізно проводити якісь роботи».

Також фітоінспектор нарікав, що від об'єктів господарювання взагалі не отримали жодної відповіді.

При цьому жоден громадянин або установа не були притягнуті до адміністративної відповідальності через порушення вимог про боротьбу з амброзією.

Голова районної ради зауважив, що від управління фітосанітарної безпеки чекають профілактичної роботи, щоб люди розуміли, що ця робота повинна бути постійною, на що Сергій Романець повідомив, що 4 вересня до Лиманської райдержадміністрації було спрямовано подання про запровадження карантинного режиму на території Визирської та Каїрської сільських рад.

Депутат Сергій Кривенко зауважив, що запровадження карантину заважає роботі бізнесу, дорікнув, що за кожен сертифікат вимагають хабара, однак Сергій Романець це заперечив і просив надати факти. Натомість Сергій Кривенко поцікавився у Сергія Романця, скільки він особисто кущів амброзії вирвав, на що  той відповів, що не рахував.

Також голова районної ради запитував у представників Новодофинівської, Каїрської,  Сичавської сільських рад про те, коли буде ліквідовано амброзію. Обіцяли через тиждень, тоді він повідомив, що через тиждень приїдуть з перевіркою.

Представники сільрад повідомляли, що борються зі шкідником за допомогою скошування, але, як зауважив депутат районної ради Іван Король, це нічого не дає, бо боротись треба за допомогою гербіцидів і вчасно (ще в травні-червні). Також можна виривати траву вручну, але обов'язково з корінням.

Поділитися