04 квітня 2024 р. 15:01

Витратили понад 30 мільйонів: аудитори знайшли порушення на Одещині

Фото: Transparency International Ukraine

(Фото: Transparency International Ukraine)

Державні аудитори під час ревізії виявили фінансові порушення в галузі освіти, культури, молоді та спорту в Одеській області, які призвели до втрат на загальну суму понад 30 мільйонів гривень. 

Про це йдеться у звіті Південного офісу Держаудитслужби. 

Аудитори повідомили, що протягом 2023 року провели планові перевірки окремих питань фінансово-господарської діяльності у трьох управліннях та у двох відділах освіти, культури, молоді та спорту сільських та селищних рад Одещини.  Зазначається, що більша частина втрачених коштів становлять необґрунтовані витрати, які склали понад 13 мільйонів гривень.

Так, одне з управлінь недопустимо використало кошти загального фонду для закупівлі харчових продуктів для дітей дошкільних закладів, оплати заробітної плати та комунальних послуг, що призвело до недоїмки більш ніж на 400 тисяч гривень. Ці витрати не були передбачені, оскільки вартість харчування дітей має бути відшкодована батьками.

У двох управліннях аудитори виявили підрядні організації, які завищували вартість та обсяги робіт з капітальних та поточних ремонтів будівель та систем водовідведення безпідставно.

Також в одному з управлінь державними аудиторами не виявлено належного документального підтвердження щодо коливання цін у бік збільшення. Безпідставно було збільшено ціни на закупівлі: кам'яного вугілля, хлібобулочних виробів, м'яса та паливно-мастильних матеріалів.

На 22 посадових осіб в управліннях, що перевірялися, складено протоколи про адміністративні правопорушення.

Наразі усі матеріали ревізій передані до поліції та  прокуратури.

Раніше державні аудитори встановили, що Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової зайво витратила понад 2 мільйони гривень бюджетних коштів.

Також Верховний суд підтримав висновки одеських аудиторів про нецільове використання субвенції з держбюджету на понад 51 мільйон гривень, задовольнивши касаційну скаргу Південного офісу Державної аудиторської служби.

Ірина Глухова

Поділитися