26 лютого 2024 р. 09:15

Оновлено! Відкрити море: Туреччина допоможе з розблокуванням порту в Миколаєві

ФОТО: https://kurkul.com/

(ФОТО: https://kurkul.com/)

Туреччина планує провести перемовини з генсекретарем ООН щодо розблокування порту Миколаєва. Це питання може бути вирішене на найближчому інавгураційному саміті ООН.

Про це 25 лютого заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції під час Форуму "Україна. Рік 2024"

За словами глави держави Україна зацікавлена у розширенні зернового коридору і новий маршрут для експорту зернових буде додатковим бонусом.

Що стосується нової угоди про зерно, як я й говорив президенту Ердогану, ми за те, щоби ми розширювали ці коридори. Ми будемо вдячні, якщо ще з’явиться, - зауважив Зеленський.

При цьому президент зазначив, що Україна не шукає формат на заміну зерновому коридору, який працює зараз. Пріоритетним питанням є розширення коридорів, що вже існують.

Ми розмовляли, щоб відкрити море. Миколаївщина для нас також дуже важлива. І зараз я знаю, що Туреччина обговорювала з генеральним секретарем ООН Гутеррішем можливості вільного мореплавства, судноплавства у Чорному морі. Ми готові до такої розмови, – сказав Зеленський.

Це питання може бути вирішене на першому інавгураційному "Саміті миру".

Ердоган хоче знову повернути собі посередництво у Чорному морі після того, як попередній коридор за посередництвом Туреччини та ООН втратив актуальність через торпедування його армією рф та сміливі пошуки альтернативи Україною. 

ООН розширює програму підтримки модульними зерносховищами на Миколаївщині.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) разом з Міністерством аграрної політики та продовольства України продовжують приймати заявки на отримання модульних зерносховищ для фермерів Миколаївської та Херсонської області. 

Загалом у межах цієї ініціативи планується розподілити 244 модульних зерносховищ. Їх місткість буде залежати від площі орних земель в обраних областях і становитиме 300, 500 або 1000 тонн.

Аграрії Миколаївщини готуються до весняної посівної. Попри труднощі через військову агресію росії проти України аграрії кожного дня працюють для забезпечення продовольчої безпеки країни.

За 2023 рік експорт товарів з Миколаївської області становив 1000,7 млн доларів США, або 60,9% порівняно з 2022 роком. Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами зі 117 країн світу.

Анна Бальчінос

Поділитися