14 січня 2024 р. 15:17

Міністр енергетики пояснив, чому поновили відключення за несплату комуналки

Фото: Міненерго України

(Фото: Міненерго України)

Наприкінці грудня 2023 року Кабінет міністрів України скасував мораторій на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі заборгованості, крім прифронтових територій.

Як пояснив очільник Міністерства енергетики України Герман Галущенко в етері телемарафону Єдині новини це рішення ухвалено через те, що деякі люди почали зловживати можливістю не платити за комуналку, повідомляє Новини Live.

За словами міністра енергетики, деякі побутові, так і не побутові споживачі почали використовувати цю заборону для того, щоб взагалі не платити за комуналку. Він підкреслив, що мешканці прифронтових територій України сплачують більше коштів за житлово-комунальні послуги, ніж інші регіони.

Міністр також додав, що від надходження коштів за спожиту електроенергію залежить якість і швидкість відновлення електропостачання після негоди. Проте, за його словами, скасування заборони на відключення боржників не означає, що постачальники почнуть всіх відключати. 

Мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення штрафів, пені та стягнення заборгованості для населення у разі несплати був введений 5 березня 2022 року.

Також у 2022 році, Верховна Рада заборонила підвищувати тарифи на тепло для населення. 

Парламент прийняв законопроєкт №7427, що передбачав встановлення мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення.

При цьому на покриття дефіциту "Нафтогазу", відповідно до документа, буде направлено 264,3 мільярда гривень, які, як мінімум частково, залучать від міжнародних партнерів.

Відповідно до законопроєкту, мораторій діятиме протягом воєнного стану в Україні, плюс, шість місяців після.

У вересні 2023 року міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що у міністерства не було жодних планів щодо збільшення тарифів на електропостачання для побутових споживачів.

Кирило Бойко

Поділитися