28 червня 2023 р. 19:09

Відновленням Аккерманської фортеці вирішили зацікавити Туреччину

Фото: Одеська обласна рада

(Фото: Одеська обласна рада)

Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко запропонував турецьким компаніям, які зареєстровані в Україні, взяти участь у конкурсі з реставрації Білгород-Дністровської (Аккерманської) фортеці. 

Про це він повідомив 28 червня під час зустрічі із Генеральним консулам Туреччини в Одесі Біреєм Їлмазсоєм.

Григорій Діденко та Бірей Їлмазсой домовилися про спільний візит фахівців з Туреччини та представників обласної ради безпосередньо до Аккерманської фортеці для огляду її території та об'єктів, які потребують реставрації. Після цього буде оголошений новий тендер.

Зазначимо, що тендер для обрання компанії, якій заплатить за першочергові протиаварійні заходи на спорудах Аккерманської фортеці у місті Білгород-Дністровський Одеської області, оголошений раніше скасували.

Закупівля у форматі відкритих торгів з особливостями мала відбутися 25 травня. Очікувана вартість становила 22 мільйони 978 тисяч гривень. 

Без аукціону планували віддати цей тендер товариству з обмеженою відповідальністю "Будівельно-проєктна компанія "Архітектор", яке готове було працювати за 22 мільйони 880 тисяч 873 гривні, але зрештою передумали. 

Як зазначив Григорій Діденко, фірма-підрядник, яка стала переможцем, не надала вчасно необхідні документи.

У скасованому тендері йшлося про Генуезький замок (Цитадель) XV cторіччя, брами башти, мури XV сторіччя.Роботи компанія має проводити з 16 червня 2023  року по 31 березня 2025 року.

Аккерманська фортеця, або Бі́лгород-Дністровська фортеця — історико-архітектурна пам'ятка та найбільша фортеця України. Була споруджена за часів Пізнього середньовіччя (XIII — XV століття) на місці руїн античного поліса Тіра. Розташована в місті Білгород-Дністровський Одеської області.

Напередодні російського вторгнення 17 лютого 2022 року члени постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму Одеської обласної ради підтримали звернення комунального підприємства "Фортеця", відповідального за утримання та експлуатацію Білгород-Дністровської фортеці в Одеській області. КП просило в ради 25 мільйонів на комплексні роботи з реставрації фортеці, а подекуди й на протиаварійні роботи, як, наприклад, на вежі №2.

Кирилл Бойко

Поділитися