05 грудня 2023 р. 10:15

Українським коридором у Чорному морі з портів Одещини пройшли 200 суден

Одне з таких суден у порту. Фото: Укрінформ

(Одне з таких суден у порту. Фото: Укрінформ)

Тимчасовим експортним коридором у Чорному морі пройшли на вихід з портів Одеси Чорноморська та Южного 200 суден. 

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков 4 грудня.

За його словами, таким чином з України експортували понад 7 мільйонів тонн вантажів, з яких майже 5 мільйонів тонн – продукція українських аграріїв.

"З 8 серпня встановленим ВМС ЗСУ Українським коридором пройшло 200 суден на вихід з портів та 226 суден – на вхід. Наразі портах Одеса, Чорноморськ та Південний під завантаженням 31 судно, ще 30 суден слідують коридором в обидва боки", - зазначив міністр.

Його слова на у соціальній мережі X підтвердила посол США в Україні Бріджит Брінк.  

"Станом на сьогодні Чорноморським гуманітарним коридором України пройшло 200 суден і понад 7 мільйонів тонн зерна, металів та інших вантажів. Цей коридор забезпечує Україні продовження постачання надзвичайно важливих товарів на світові ринки", - написала вона 4 грудня.

У листопаді тимчасовим експортним коридором у Чорному морі пройшли на вихід з портів Одеси Чорноморська та Южного 100 суден. 

Зазначимо, що російська федерація постійно намагається створити напруження у коридорі аби запобігти пересуванню ним цивільних суден. Так вартість фрахту для суден в альтернативному експортному коридорі України 11 листопада знизилася до колишнього рівня, після того, як зросли через напад на вантажне судно в Чорному морі біля Одеси.

8 листопада російські військові запустили керовану авіаційну ракету Х-31П по Одеській області та поцілили у цивільне судно під прапором Ліберії. У момент удару судно заходило в один з українських чорноморських портів.

Внаслідок удару загинув лоцман, також три члени екіпажу — громадяни Філіппін — поранені, один з них ушпиталений. Ще один працівник порту отримав поранення.

Також росіяни регулярно бомблять керованими авіабомбами острів Зміїний. Утім завдяки поверненню контролю над "вежами Бойка" ЗСУ позбавили російських окупантів можливостей спостерігати за надводною ситуацією. 

Кирило Бойко

Поділитися