22 вересня 2023 р. 14:42

Тимчасовий коридор жвавішає: до морських портів Одещини йдуть ще три судна

Фото: Олександр Кубраков/Facebook

(Фото: Олександр Кубраков/Facebook)

Балкери AZARA, YING HAO 01, ENEIDA підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів Південний та Чорноморськ. Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Після завантаження понад 127 тис. тонн української агропродукції та залізної руди судна вирушать у напрямку Китаю, Єгипту та Іспанії.

Першими тимчасово встановленим ВМС ЗСУ коридором скористалися балкери RESILENT AFRICA та AROYAT, які експортували понад 20 тис. тонн української агропродукції для країн Азії та Африки.

Сьогодні 22 вересня судно AROYAT (прапор Палау) з 17,6 тис. тонн української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ

Це друге судно, яке скористалося тимчасовим коридором для цивільних суден на вхід до порту Чорноморськ з метою експорту агропродукції для країн Азії. Екіпаж судна – громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії та Албанії.

До цього встановленим коридором пройшло судно RESILIENT AFRICA з 3 тис. тонн пшениці для Азії. Reuters повідомляє, що RESILIENT AFRICA прибуло до протоки Босфор у Туреччині в четвер. 

16 вересня стало відомо, що перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українських портів. 

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації.

Так, 16 серпня перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Одеси. Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE знаходився в одеському порту з 23 лютого 2022 року. 16 серпня він вийшов за Воронцовський маяк і взяв курс на Босфор. На борту – понад 30 тис. тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Також 1 вересня балкери ANNA-THERESA (прапор Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови) вийшли з порту Південний і почали рухатись встановленим коридором в напрямку Босфору. На борту — 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисяч тонн залізорудного концентрату. Обидва балкери знаходяться в оперуванні сінгапурської судноплавної компанії та перебували в порту Південний до повномасштабного вторгнення. Балкер ANNA-THERESA знаходився в порту з 22 лютого 2022 року, а OCEAN COURTESY — з 16 лютого 2022 року.

Ігор Льов

Поділитися