26 вересня 2023 р. 15:03

"Теплопостачання міста Одеси" попросило в міської ради 51 мільйон

Засідання комісії. Фото: Одеська міська рада

(Засідання комісії. Фото: Одеська міська рада)

Директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова звернулася до міської ради із клопотанням про виділення підприємству 51 мільйона гривень.

Як пояснила посадовиця під час засідання постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради кошти потрібні для сплати за рішенням суду, повідомляє Центр публічних розслідувань

За словами Ганни Позднякової, йдеться про рішення Верховного суду, щодо провадження яке тягнулося майже 8 років через субвенцію на компенсацію різниці в тарифах, яку підприємство отримало ще у 2012 році. 

У 2015 році Державна аудиторська служба України провела перевірку, за результатами якої звинуватила комунальне підприємство у нецільовому використанні коштів. 

КП звернулося до суду й виграло у першій інстанції та апеляції. Але аудитори звернулися до Касаційного суду й той відправив справу на новий розгляд. Вдруге "ТМО" програло у першій інстанції, але виграло апеляцію й знов справа опинилася в Касаційному суді, який зрештою став не на бік комунальників. 

"Це дуже суперечливе рішення тому, що в нас є лист Міністерства регіонального розвитку на той час, що субвенція була виконана вірно й ми надавали його суду. Ми брали участь у цьому засіданні разом з Одеською ТЕЦ, та представниками обласної адміністрації", - зазначила комунальниця. 

Вона зазначила, що в підприємства немає вільних коштів, адже цей 51 мільйон гривень видавався саме як компенсація різниці в тарифах. З іншого боку в разі своєчасної несплати грошей справу передадуть державним виконавцям, а ті арештують рахунки КП. Окрім того, передання рішення виконавцям коштуватиме "ТМО" додаткових 5 мільйонів гривень судового збору.

Саме тому директорка КП й клопоче про виділення грошей з бюджету міста. Після того, як КП виконає рішення суду, воно зможе просити нову компенсацію різниці тарифу.

Сплатити борг підприємство має сплатити не пізніше жовтня. Утім Ганна Позднякова зазначила, що не може гарантувати що рахунки не будуть арештовані держвиконавцями. 

Натомість депутати члени комісії вирішили, виносити питання про виділення коштів "ТМО" на сесію міської ради 27 вересня, але вносити відповідні зміни до бюджету на наступну сесію яка планується у жовтні-листопаді.

Як пояснила директорка департаменту фінансів Одеської міської ради Світлана Бедрега 13 жовтня міська рада виплатить черговий транш за кредитом Світового банку й вивільняться понад 100 мільйонів, з яких й планують виділити потрібний 51 мільйон. До того часу муніципалітет докладатиме зусиль аби запобігти арешту рахунків КП. 

Кирило Бойко

Поділитися