03 жовтня 2023 р. 20:48

Ще два судна йдуть до портів Великої Одеси

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Два балкери, які скористалися тимчасовим коридором, оголошеним Україною у Чорному морі прямують в напрямку портів Великої Одеси.

Як пише ЦТС, про це свідчать дані порталу Marinetraffic.

Вони демонструють, що наразі поблизу Одеси перебувають судна Maranta та Equator дедвейтом 5 тисяч 85 тонн і 18 тисяч 965 тонн відповідно.

Три завантажені балкери вранці 1 жовтня скористалися організованим Силами оборони України тимчасовим морським коридором та вийшли з портів Одеської області.

Суховантажі прибули в Україну вже після прориву російської морської псевдоблокади. 22 вересня вони стали на завантаження, попри періодичні повітряні атаки судна безнапасно завантажилися і тепер прямують до портів призначення.

22 вересня судно AROYAT (прапор Палау) з 17,6 тис. тонн української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ

Це було друге судно, яке скористалося тимчасовим коридором для цивільних суден на вхід до порту Чорноморськ з метою експорту агропродукції для країн Азії. Екіпаж судна – громадяни Єгипту, Туреччини, Азербайджану, Бельгії та Албанії.

До цього встановленим коридором пройшло судно RESILIENT AFRICA з 3 тис. тонн пшениці для Азії. Reuters повідомляє, що RESILIENT AFRICA прибуло до протоки Босфор у Туреччині в четвер. 

16 вересня стало відомо, що перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українських портів. 

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації.

16 серпня перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Одеси. Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE знаходився в одеському порту з 23 лютого 2022 року. 16 серпня він вийшов за Воронцовський маяк і взяв курс на Босфор. На борту – понад 30 тис. тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Також 1 вересня балкери ANNA-THERESA (прапор Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови) вийшли з порту Південний і почали рухатись встановленим коридором в напрямку Босфору. На борту — 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисяч тонн залізорудного концентрату. Обидва балкери знаходяться в оперуванні сінгапурської судноплавної компанії та перебували в порту Південний до повномасштабного вторгнення. Балкер ANNA-THERESA знаходився в порту з 22 лютого 2022 року, а OCEAN COURTESY — з 16 лютого 2022 року.

Кирило Бойко

Поділитися