11 грудня 2023 р. 15:39

Румунія вирішила запустити додаткову якірну стоянку для перевантаження агропродукції з України

Фото: УДП

(Фото: УДП)

"Українське Дунайське пароплавство" домовилося в Румунії про відкриття в березні наступного року додаткової якірної стоянки для перевантаження української агропродукції портами на Дунаї в Одеській області.

Про це повідомив генеральний директор державної судноплавної компанії "Українське Дунайське пароплавство" Дмитро Москаленко.

"Організацію якірних стоянок ми обговорювали з румунськими колегами ще у вересні. Наразі завдяки відкриттю портів Одеси потік агропродукції через Придунав’я зменшився. Проте питання не втратило актуальності! В будь-який момент з "резервного" напрямку аграрного експорту Дунай може знову перетворитись на основний", - зазначив Дмитро Москаленко.

За січень-лютий румунська сторона обіцяє провести тендер та напрацювати нормативну базу, щоб вже у березні ввести стоянку в експлуатацію. В УДП сподіваються, що умови використання стоянки будуть ринковими та прозорими. 

Ще одна важлива новина – онлайн-черга на обробку барж в Констанці, що має додати роботі більшої прогнозованості.

"На обидва рішення очікували вже давно. Простої барж у Констанці — це додаткові витрати для власників вантажу і катастрофічна втрата ефективності використання флоту", - зазначив директор пароплавства.

Кабінет міністрів України на засіданні 4 серпня змінив межі акваторії морського порту Усть-Дунайськ.

Уряд зробив це з метою збільшення обсягів перероблювання вантажів у морських портах Дунайського регіону у період воєнного стану.

Попередню постанову уряду доповнили на період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування, новими географічними координатами місця розташування якірних стоянок біля гирла Бистре для організації рейдового перевантаження зернових вантажів з морських портів Усть-Дунайськ та Ізмаїл на судна типу "панамакс".

Кирило Бойко

Поділитися