02 серпня 2023 р. 20:37

Після атаки порту Ізмаїл у світі подорожчало зерно

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Атака порту Ізмаїл в Одеській області російськими дронами, 2 серпня, призвела до подорожчання зерна на світових біржах.

Так, за даними видання Reuters, ціни на пшеницю в Чикаго спочатку підскочили на 4%, а потим ще на 2,5% оскільки трейдери стурбовані ударом по світовому постачанню, адже Україна є одним із провідних світових експортерів продовольства.

"Джерело в галузі також підтвердило, що Ізмаїл був основною метою атаки, описавши рівень збитків там як "серйозний". На відео, опублікованому українською владою, видно, як пожежники на сходах борються з величезним вогнем у кілька поверхів у будівлі з розбитими вікнами. Кілька інших великих будівель були в руїнах, а зерно висипалося щонайменше з двох зруйнованих силосів", - пише видання.

Журналісти також зазначають, що порт через річку від Румунії, що є членом НАТО, служив основним альтернативним маршрутом для експорту зерна з України після того, як росія відновила фактичну блокаду українських чорноморських портів у середині липня.

Між тим на думку військових, атакуючи порти на Дунаї в Одеській області ворог хоче продемонструвати небезпечність використання українських портів насамперед судновласникам.

"Дунайський напрямок, на якому ворог зосередив увагу, експерти називають альтернативним зерновому коридору в Чорному морі тож ворог перемкнув увагу на нього", - наголосила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк.

Кирилл Бойко

Поділитися