24 червня 2023 р. 14:18

На Одещині запланували будівництво платних доріг

Мустафа Найєм. Фото: Facebook

(Мустафа Найєм. Фото: Facebook)

Міністерство відновлення розвитку громад, територій та інфраструктури України готує техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва перших платних доріг в Україні.

Про це заявив голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм на круглому столі "Транспорт, логістика та інфраструктура", який відбувся на полях Конференції з відновлення України (URC) у Лондоні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Першими регіонами, де мають з'явитися платні дороги, на думку Держагентства відновлення, є Дніпропетровська, Київська, Львівська, Одеська та Полтавська області.

Загальна вартість проєкту, за оцінками спеціалістів держагентства, може становити 6,5 мільярда доларів США.

На думку Мустафи Найєма, це один із найбільш перспективних проєктів в Україні.

Реалізацію проєкту хочуть розпочати одразу ж після появи партнерів, і вже зараз, за словами голови Держагентства відновлення, в участі зацікавлені компанії з Євросоюзу.

На цьому ж круглому столі віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсія Мора (Alfonso Garcia Mora) повідомив, що Міністерство відновлення, Агентство відновлення та IFC на полях конференції у Лондоні підписали меморандум про взаєморозуміння для розвитку системи платних доріг, що, на його думку, стане "критично важливим аспектом".

Фото: Держагентство з відновлення

Також в планах у Мінвідновлення:

  • Проєкти капітального ремонту та реконструкції доріг, а саме головних транспортних коридорів України, серед яких М-05 Київ – Одеса та М-15 Одеса – Рені.
  • Передача в концесію портів - Одеського, Чорноморського та Ізмаїльського.
  • Модернізація найглибшого порту країни "Південний".
  • Розвиток Дунайського портового кластера. За час війни порти "Ізмаїл", "Рені" та "Усть-Дунайськ" збільшили вантажопотік втричі. Мета міністерства – досягти пропускної здатності 30 мільйонів тонн за рік та забезпечити можливості заходу в порти Дунайського кластеру суден з більшою вантажністю.

Також планується реконструкція та розвиток мережі автомобільних пунктів пропуску через державний кордон. 

Йдеться про облаштування автомобільних пунктів пропуску, ремонт мостів та доріг до них.

У пріоритеті - реконструкція автомобільних пунктів перетину кордону, будівництво або модернізація 21 пункту пропуску на державному кордоні України з країнами ЄС та Республікою Молдова.

Кирило Бойко

Поділитися