21 серпня 2023 р. 22:37

Lloyd's повідомив про готовність страхувати судна, що йтимуть із зерном з портів Великої Одеси

Колаж: ВМС ЗС України

(Колаж: ВМС ЗС України)

Провідна компанія у світі страхових ринків - Lloyd's повідомила про готовність страхувати судна, які йтимуть зерновим коридором з портів Одеси, Чорноморська та Південного. 

Про це повідомив заступник міністра економіки України Олександр Грибан в інтерв'ю Financial Times, передає Українська Служба Інформації.

За словами заступника міністра, Україна завершує роботу з глобальними страховиками зі страхування суден із зерном, що прямують з портів Чорного моря, що є життєво важливим кроком у спробах країни створити безпечний коридор для експорту після того, як минулого місяця росія вийшла з Зернової угоди.

"Угода наразі опрацьовується та активно обговорюється між відповідними міністерствами, а також місцевими банками та міжнародними страховими групами, включаючи Lloyd’s of London", - повідомив Олександр Грибан.

Також повідомляється, така угода може бути введена в дію вже наступного місяця, і в ній можуть бути залучені від п'яти до 30 суден, які проходитимуть через те, що він назвав небезпечним місцем в українських водах.

Зазначимо, Lloyd's of London це провідна компанія у світі страхових ринків, створена ще у XVII сторіччі.

16 серпня перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден з портів Одеси. 

Останній раз судно виходило з порту Одеса в рамках Зернової угоди 16 липня. Після зриву Зернової угоди, російська федерація вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту.

Разом з тим, спостерігаються інформаційні спекуляції та спроби провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів.

Також раніше з метою збільшення обсягів перероблювання вантажів у морських портах Дунайського регіону у період воєнного стану уряд встановив місця якірних стоянок для рейдового перезавантаження зерна на Дунаї.

Кирилл Бойко

Поділитися