28 січня 2021 р. 15:50

Попри кризу, 14 громад області завершили 2020 рік з перевиконанням плану доходів

Попри кризу, 14 громад області завершили 2020 рік з перевиконанням плану доходів

Громади області завершили 2020 рік із загальним показником виконання річного плану доходів 102%.

Про це розповіла радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Олеся Голинська.

Лідерами області за доходами загального фонду є Візирська, Таїровська та Авангардівська громади.

Найменші результати за цим показником продемонстрували Вилківська, Яськівська і Мологівська ТГ.

«Важливою новацією є обов’язковість утворення в кожній громаді фінансового органу. Це необхідно зробити починаючи з 1 січня 2021 року, однак поки що вони створені у 84 громадах з 91. Відсутність фінансових органів унеможливлює виконання місцевих бюджетів, а це – неможливість виплати заробітної плати, проведення розрахунків за енергоносії та фінансування інших важливих для громади видатків», - наголосила Олеся Голинська.

Як розповіла керівниця регіонального офісу Юлія Молодожен, наразі в області функціонує 91 територіальна громада, з яких найменшою за площею є Теплодарська міська (7,7 кв. км), а найбільшою – Балтська міська (1046,6 кв. км). 12 громад налічують понад 30 тисяч жителів, і майже стільки ж в області невеликих громад, де проживають менше 5 тисяч осіб (13 ТГ).

За її словами, впродовж 2020 року суттєву підтримку громадам надала Програма «U-LEAD з Європою»: так, 35 сільських громад та громад малих міст Одещини отримали захисні медико-санітарні набори; взяли участь у конкурсі «Волонтерство в громаді» (перемогу здобула Ренійська міська громада). Значну фахову допомогу громади отримують через впровадження навчальних Пакетів тематичної підтримки (представники місцевого самоврядування проходять регулярне безкоштовне навчання від експертів Програми), а також користуються навчальною онлайн- платформою U-LEARN. 

«Реформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні є найуспішнішою, і в Одеській області, попри природнє виникнення деяких складнощів, громади довели, що вона потрібна й ефективна. Тож новий рік приніс нашим громадам нові виклики, але й чимало нових можливостей та перспектив», - підкреслила керівниця Одеського регіонального офісу Юлія Молодожен. 

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроєкт № 3651-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій».

Напочатку листопада 2020 року Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

У липні того ж року Верховна Рада України прийняла постанову про створення і ліквідації районів, скоротивши кількість районів в Україні з 490 до 138, зменшивши їх кількість і в Одеській області. В Одеській області їхню кількість скоротили до семи. 

Поділитися