11 квітня 2021 р. 21:15

Доходи місцевих бюджетів Одещини у розрахунку на одного мешканця склали трохи більше 1,2 тисячі

Доходи місцевих бюджетів Одещини у розрахунку на одного мешканця склали трохи більше 1,2 тисячі

Частка доходів місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України (без урахування трансфертів) зросла на 4 відсотки за період з 2015 по 2020 роки.

Відповідні дані викладені у моніторингу децентралізації станом на 9 квітня 2021 року, який оприлюднило Міністерство розвитку громад та територій України.

У січні - лютому 2021 року сума власних доходів місцевих бюджетів в Україні перевищила 49 млрд грн, в той же час трансферти з державного бюджету сягнули майже 18 млрд грн. Загалом частка власних доходів громад у загальному обсязі надходжень склала 73,3%. За цим показником лідирують Дніпропетровська, Полтавська і Харківська області. Сума власних доходів громад Одещини у звітному періоді склала 2 млрд 976 млн 500 тис. грн, з державного бюджету надійшло 1 млрд 086 млн 300 тис. грн.

Понад половина всіх доходів територіальних громад України, якщо не враховувати трансферти з держбюджету - надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб, а п'ята частина - єдиний податок.

Крім того, Мінрегіон надав інформацію щодо динаміки доходів місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця. За перші два місяці цей показник по Україні склав 1 238 грн, що на шість відсотків вище, ніж у відповідному періоді минулого року. Найбільше зростання продемонстрували Запорізька, Полтавська і Дніпропетровська області. На Одещині доходи місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця у січні - лютому цього року склали 1232,9 грн.

Нагадаємо, майже 180 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення перейшли у власність територіальних громад Одеської області станом на 31 березня поточного року. 

У жовтні минулого року Президент України підписав указ «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», який передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

Покращення фінансових показників спостерігається в більшості громад Одеської області за результатами 2020 року. Про це повідомила Олеся Голинська, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Цьогоріч в Одеській області виділять понад 23 млн грн на підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки та впровадження новітніх підходів в господарській діяльності.

 

Поділитися