17 грудня 2020 р. 13:28

Уряд прийняв рішення щодо утворення нових районних державних адміністрацій

Уряд прийняв рішення щодо утворення нових районних державних адміністрацій

Уряд затвердив порядок здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва майна, прав та обов’язків районних державних адміністрацій, що припиняються.

Відповідну постанову Кабінет міністрів схвалив на засіданні 16 грудня.

Водночас Уряд прийняв розпорядження, яким реорганізував та утворив 119 районних державних адміністрацій. 

«Наступні кроки – подання Кабінетом міністрів кандидатур на посади голів РДА та призначення їх президентом України. На наступних засіданнях Уряд визначить структуру та чисельність працівників райдержадміністрацій. Після цього необхідно буде якнайшвидше сформувати новий склад РДА, які мають забезпечити взаємодію з новообраними районними радами та спільно вирішувати нагальні завдання», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

За його словами, новосформовані районні державні адміністрації керуватимуться у своїй діяльності чинним законом «Про місцеві державні адміністрації», поки законодавець розглядатиме новий законопроєкт, який підготував Мінрегіон у співпраці з профільним парламентським Комітетом та іншими учасниками реформи. 

Нагадаємо, цього тижня Верховна Рада України включила до порядку денного проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» №4298. Документ отримав експертний висновок Центру експертизи доброго врядування Департаменту демократії та врядування Генерального директорату II (Генеральний секретаріат Ради Європи).

Влітку 2020 року держава створила новий адміністративно-територіальний устрій України: затверджено території 1469 територіальних громад та утворено 136 нових районів.

Нагадаємо, в листопаді Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д. 

У липні Верховна Рада України прийняла постанову про створення і ліквідації районів, скоротивши кількість районів в Україні з 490 до 138, зменшивши їх кількість і в Одеській області. В Одеській області їхню кількість скоротили до семи. 

Поділитися