01 вересня 2020 р. 10:42

Три ОТГ Одещини увійшли до ТОП-10 України за показниками виконання місцевих бюджетів

Три ОТГ Одещини увійшли до ТОП-10 України за показниками виконання місцевих бюджетів

Три об'єднані громади Одеської області Авангардівська, Визирська і Таїровська ОТГ - увійшли до першої десятки в Україні за показниками виконання місцевих бюджетів.

Як розповіла радниця ULEAD Одеського регіонального офісу з муніципальних фінансів та управління Олеся Голинська, ОТГ області розміщені в рейтингу досить нерівномірно, що свідчить про різні рівні використання соціально-економічного потенціалу, різні умови господарювання та різну ефективність використання резерву доходів та результативність витрачання бюджетних коштів.

Серед ОТГ першої групи, які налічують більше 15 тис. осіб, перше місце в Одеській області та восьме зі 110 таких по Україні посіла Авангардівська ОТГ. Ця громада  є п'ятою за обсягом реверсних відрахувань  та донором серед великих ОТГ в Україні. 

Куяльницька сільська об’єднана територіальна громада посіла загальне 31 місце із 110. 

47 місце в загальноукраїнському рейтингу посіла Окнянська селищна рада об'єднана територіальна громада. Кілійська ОТГ серед великих громад посіла 50 місце.

Серед громад другої групи (з населенням 10-15 тис. осіб) Таїровська ОТГ посіла 7 місце по Україні та перше в Одеській області. 
Шабівська і Березівська громади посіли 16 та 17 місця відповідно серед 134 громад.

Вилківська ОТГ є 106-ю в цій групі.

У групі ОТГ з населенням 5-10 тис.осіб найвищий серед громад рейтинг (4-й по Україні) показала Визирська ОТГ.

Нові ОТГ, які лише в цьому році приєдналися до оцінюваних за рейтингом громад Одещини – Великобуялицька та Великоплосківська – посіли відповідно 119 та 132 місця із 277 ОТГ групи. 

Серед п'яти ОТГ з населенням до 5 тис. осіб (у цілому в Україні таких громад найбільше - 308) найвищий рейтинг (33 місце) показала бездотаційна Новокальчевська об'єднана територіальна громада.

Розквітівська ОТГ посіла 207 місце з 308.

Громади найменш чисельної (43 ОТГ), п'ятої групи на Одещині представлені Біляївськаою міською об'єднаною територіальною громадою (24 місце) та Балтською міською об'єднаною територіальною громадою (33 місце). 

За критерієм "Доходи загального фонду на 1-го мешканця (без трансфертів)"  у громадах Одеської області середній показник складає 2 тис. 368 грн.

У середньому 28%  доходів загального фонду ОТГ Одеської області витрачають на утримання апарату управління.

У середньому 78% видатків загального фонду ОТГ Одеської області витрачають на заробітну плату з нарахуваннями.

В І півріччі ОТГ Одеської області в середньому 14 % витратили на реалізацію бюджетних програм капітального спрямування, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, модернізацією та придбанням  основних засобів та капітальних активів.

Нагадаємо, дві об'єднані територіальні громади Одеської області, які фінансували минулого року проєкти бюджету участі, реалізували 13 з них на загальну сумму 975 тисяч гривень.

Красносільська сільська об'єднана територіальна громада планувала минулого року впровадити бюджет участі, до якого мали максимально залучати жителів ОТГ.

У лютому 2019 року Одеська обласна організація «Комітету виборців України» провела чотири одноденних семінари для представників органів місцевого самоврядування ОТГ Одеської області. Семінари відбулися на базі Красносільської, Біляївської, Шабівської і Знам'янської ОТГ Одеської області, а їх результати продемонстрували підвищення знань учасників з тематики практичного застосування інструментів електронної демократії.

Ці та інші заходи були підготовлені Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки швейцарсько-української програми «Електронне урядування для підзвітності влади та участі суспільства» (EGAP), яка спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, що допомагають удосконалити якість управління, поліпшують взаємодію влади і громадян та сприяють соціальним інноваціям в Україні.

Поділитися