01 травня 2020 р. 16:59

Депутати Болградської райради звернуться до центральної влади через проведення адмінреформи

Депутати Болградської райради звернуться до центральної влади через проведення адмінреформи

У четвер, 30 квітня, на пленарному засіданні 36-ї сесії Болградської районної ради депутати обговорили лише одне питання - Про звернення щодо збереження цілісності Болградського району як одиниці адміністративно-територіального устрою.

Про це повідомляє пресслужба Болградської районної ради.

Це питання ініціювала депутатська група на чолі з Петром Кірпіком і Володимиром Гиржу.

Після внесення деяких поправок, депутати одноголосним рішенням підпримали звернення. Документ направлять президенту України Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, а також народним депутатам України Антону Кіссе, Тетяні Плачковій та Анатолію Урбанському. Крім того, текст звернення адресують голові Одеської обласної державної адміністрації Максиму Куцому та голові Одеської обласної ради Сергію Паращенку.

"Ми, депутати  Болградської районної ради Одеської області, звертаємося до Вас у зв'язку з адміністративно-територіальною реформою, яка активно просувається і передбачає скорочення районів Одеської області до п'яти. Ми вкрай обурені тим, що в перспективному плані не передбачений  Болградський район", - йдеться у зверненні депутатського корпусу. 

Депутати стверджують, що ще з часів ХІХ століття Болград був центром і зосередженням економічного, соціального та культурного життя і діяльності переселенців на півдні Бессарабії, що серед іншого стало підставою для формування району. На даний час на території Болградщини розташовані 18 сформованих ОТГ. Розповіли депутати і про етнічний склад жителів регіону, про його інфраструктуру, а також про побоювання жителів району того, що внаслідок "добровільного" об'єднання громад відбудеться скорочення існуючої мережі закладів охорони здоров'я, освіти, культури. "При цьому навряд чи покращиться рівень і якість наданих населенню публічних послуг в збережених після скорочення установах", - зазначається у зверненні.

Також депутати навели декілька законодавчих актів, які регулюють права людей, захищають етнічне населення тощо. Зокрема, у документі згадується статтея 132 Конституції України, яка визначає, що територіальний устрій України ґрунтується на принципах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації в здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

" Вимагаємо зберегти  Болградський район Одеської області як самостійну адміністративно-територіальну одиницю з організацією на її території відповідних місцевих державних органів влади та органів місцевого самоврядування. При необхідності укрупнення району включити в його склад всі болгарські і гагаузькі села півдня української Бессарабії", - висловилися депутати.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Одеській області пропонували створити замість 26 п'ять районів. Болградський район мав увійти до складу Ізмаїльського району. Вже цьогоріч громадська організація запропонувала своє бачення укрупнення районів, пропонувалося зробити п'ять адміністративно-територіальних одиниць. І у цьому плані Болградщина теж входила до складу Ізмаїльського району, проте у Мінрегіоні не погодилися з пропозицією укрупнення, яку запропонували громадські діячі.

Пізніше Міністерство розвитку громад і територій України мало намір не пізніше квітня підготувати законопроєкт про зміни в субрегіональному адміністративний устрій, зокрмема, документ мав регулювати питання укрупнення районів. За задумом міністерства, територія нових районів повинна бути компактною, географічно цілісної і зв'язковий (не мати територіальних анклавів і ексклавів), а постійне населення таких районів має бути не менше 150 тисяч осіб.

Фото: Болградська районна рада

Поділитися