26 липня 2017 р. 03:00

Історії успіху територіальних громад Одещини: Тузлівська ОТГ

Історії успіху територіальних громад Одещини: Тузлівська ОТГ

Тузлівська об’єднана територіальна громада, що в Татарбунарському районі, утворилася в серпні 2015 року рішеннями Тузлівської і Безим’янської сільських рад, та об’єднала 4 і 3 села кожної сільради відповідно (с. Тузли, с. Безим’янка, с. Весела Балка, с. Нова Михайлівка, с. Лебедівка, с. Садове та с. Веселе)

Тузлівська об’єднана територіальна громада, що в Татарбунарському районі, утворилася в серпні 2015 року рішеннями Тузлівської і Безим’янської сільських рад, та об’єднала 4 і 3 села кожної сільради відповідно (с. Тузли, с. Безим’янка, с. Весела Балка, с. Нова Михайлівка, с. Лебедівка, с. Садове та с. Веселе). Відтоді нова громада нараховує 2600 осіб. 

До об’єднання бюджет Тузлівської сільської ради був у трійці лідерів Татарбунарського району по наповненню районного бюджету, до складу якого входять бюджети 18 сільських рад і один бюджет міської ради. Бюджет Тузлівської сільської ради поповнюється, зокрема, і завдяки тому, що до складу сільської ради входить курорт «Лебедівка». Бюджет Безим’янської сільської ради в порівняні з Тузлівським невеликий, в останні роки не було вже, з яких джерел платити заробітну плату та знаходити фінансування захищених статей.

У Тузлах загальний та спеціальний бюджет 2015 року склав 2 млн 990 тис. грн, бюджет Безим’янської сільської ради – 270 тис. грн. А ось бюджет об’єднаної громади 2016 року вже склав 13,2 млн грн з урахуванням субвенцій та дотацій (інфраструктурною субвенцією - 2 млн 845 тис. грн, медичною субвенцією - 1 млн 524 тис. грн, освітньою субвенцією - 2 млн 738 тис. грн, а також базовою дотацією – 886,8 тис. грн).

Завдяки тому, що у громаді тепер лишається 60% податку на доходи з фізичних осіб, ОТГ отримує додатково близько 1,5 млн грн на рік.

З 13 млн 222 тис. грн доходів загального фонду 60 % (7,99 млн грн) складає державна підтримка (офіційні трансферти), власні доходи складають 5 млн 229 тис. грн.

Сама ж громада заробляє на орендній платі з юридичних та фізичних осіб (це 46%), податок на доходи фізичних осіб - 30%, єдиний податок - 14% та інші податки. Тобто загальний дохід, з урахуванням трансфертів, виріс в чотири рази, в порівнянні з минулим.

Бюджет ОТГ на 2017 р. становить 14 млн грн.

На території громади є школа, два дитячі садочки, три будинки культури, одна амбулаторія і створений у минулому році Центр первинної медико-санітарної допомоги. За рахунок коштів, спрямованих із держбюджету на розвиток інфраструктури, у громаді вирішували найбільш нагальні питання. Тузлівська ОТГ освоїла 2 млн 845,16 тис. грн державної субвенції на розвиток інфраструктури, закінчивши роботи по 8 об’єктах.

Один із інфрастуктурних проектів - капітальний ремонт дитячого садка «Барвінок» в селі Безим’янка, де окрім дитячого садка, з інфраструктури є ще Будинок культури і дорога. До капітального ремонту дитячий садок відвідувало 5-6 дітей, а на сьогодні вже 17 діток, і для Безим’янки це велике досягнення. Капітальний ремонт садка на суму 178 тис. грн зроблено за рахунок інфраструктурної субвенції та додатково з коштів бюджету розвитку виділили ще 75 тис. грн для придбання в садок нових меблів (стільці, столики, шафи, іграшкову стінку), килимів та дитячого майданчику.

Проведено поточний ремонт дитячого садка «Віночок» в с. Тузли, придбано дитячі меблі, пральна машина, комп`ютер.

В капітально відремонтували внутрішню вбиральню на суму 118 тис. грнза рахунок інфраструктурної субвенції. За рахунок власних коштів замінили 56 вікон на суму 140 тис. грн

Завдяки спонсорській допомозі обладнано малий спортивний зал. Придбано олімпійський килим за кошти обласного бюджету на суму 35 тис. грн. За підтримки департаменту освіти безкоштовно отримано на баланс НВК 15 сучасних комп’ютерів на суму 190 тис. грн.

В Тузлівській ОТГ громада виділяє кошті на організацю безкоштовного харчування учнів 1-4 класів. Також організовано безкоштовне харчування дітей пільгового контингенту, старшокласники мають змогу харчуватися за умови сплати 50%. На сьогоднішній день із 233 учнів НВК безкоштовно харчуються 156 учнів, та 61 учень з оплатою 50%, тобто за 5 грн у день. В цілому ж видатки на одну дитину складають 19 тис. грн на рік.

З метою благоустрою громади на сільському стадіоні встановлено 10 лавок, спортивний майданчик, висаджено дерева. В центрі села для нового парку прибрана земельна ділянка, висаджено дерева та встановлено ігровий комплекс для дітей.

Проведено капітальний ремонт дорожнього покриття в с. Тузли по вулицях Завгороднього та Бесарабській на площі 3380 кв. м, на що використано 1 млн 400 тис. грн державної субвенції.

В селі Весела Балка було запущено 4 проекти - це будівництво 700 м електромережі за рахунок бюджету сільської ради та за рахунок субвенції на суму 169 тис. грн здійснено реконструкцію башти Рожновського і капітальний ремонт водопостачання на суму 660 тис. грн.

Зміни відбулися і в Тузлівській лікарні, реформованої у Тузлівський центр первинної медико-санітарної допомоги, до якого входять одна амбулаторія та три ФАПи. Загальний штат працівників становить 15 осіб. Загальні видатки на утримання центру, амбулаторії та фапів за 2016 рік склали 1 млн 46 тис. 815 грн.

Також в новоствореному Центрі за рахунок власних коштів придбано медичне обладнання на суму 130 тис. грн

Проводиться робота по залученню молодих спеціалістів до роботи в школі, дитсадку, медичному центрі. В цьому році громада збагатилася 11 молодими спеціалістами. Так, до школи працевлаштовано 4 вчителів, до дитсадка - одного вихователя, до медичного закладу - 4 молодих спеціалістів (фельдшерів, акушерку та медсестру), до сільської ради - двох головних спеціалістів. 

.

 

Поділитися