06 липня 2017 р. 03:00

Історії успіху територіальних громад Одещини: Красносільська ОТГ

Історії успіху територіальних громад Одещини: Красносільська ОТГ

Два роки тому Красносілка об'єднала навколо себе своїх сусідів: Красносілку, Іванове (колишнє Свердлове), Корсунці, Ілічанку, Кубанку, Новокубанку, Переможне

Об'єднана територіальна громада з адміністративним центром у Красносілці з'явилася в Одеській області однією з перших. Два роки тому це велике село в Лиманському районі (колишньому Комінтернівському) об'єднало навколо себе своїх сусідів: Красносілку, Іванове (колишнє Свердлове), Корсунці, Ілічанку, Кубанку, Новокубанку, Переможне. Населення громади  тепер становить понад 12 тисяч осіб.

Красносільська ОТГ межує з обласним центром, а відстань від Красносілки до вулиці Паустовського на околиці Одеси дорівнює всього п'яти кілометрам. Зручне географічне розташування, безсумнівно, дає великі перспективи для подальшого розвитку. Але без співпраці з іншими населеними пунктами реалізувати їх практично нереально.

Загальна площа громади складає 26 тис. 263,22 га. Але варто зазначити, що кількість населення у селах дуже відрізняються, наприклад, в одному з найменших сіл, Новокубанці, зареєстровано всього 96 чоловік, а в адміністративному центрі ОТГ, Красносілці, на площі 1324,44 га проживають 5390 осіб. Різниця досить велика, однак місцева влада намагається рівномірно піклуватися про всі підпорядковані села, для цієї мети створено багато відомств, які допомагають жителям об'єднаної громади вирішувати питання, які їх хвилюють, на місцях.

На базі Красносільської сільради минулого року був створений перший серед ОТГ Одеської області Центр надання адміністративних послуг. За рахунок сільського бюджету в Центрі зробили сучасний ремонт і обладнали його комп'ютерною технікою. Кваліфіковані фахівці можуть допомогти жителям громади з отриманням потрібних довідок без зайвої тяганини за 42 напрямами, включаючи реєстрацію місця проживання. У подальшому перелік цих послуг тільки зростатиме.

Також в ОТГ створено філію Державної архітектурно-будівельної інспекції. Тепер жителі громади можуть вирішувати питання, пов'язані з будівництвом нових об'єктів, на місці. Зараз ця громада єдина з усіх сільських громад Одеської області може самостійно вирішувати питання, пов'язані з будівництвом на підконтрольній їй території. Тепер місцева влада реєструє і надає дозвільні документи на будівництво, а також перевіряє будівельні майданчики і штрафує порушників у разі потреби.

Нові містобудівні повноваження дозволяють активніше розвивати інфраструктуру, виходячи з реальних потреб і балансу інтересів громади. Маючи відповідні повноваження і реальний вплив на прийняття рішень, громада може максимально ефективно контролювати будівництво на своїй території, що є запорукою надходження нових інвестицій, спрощення та скорочення бюрократичних процедур, пов'язаних з будівництвом.

За підсумками оцінки фінансової спроможності 159 ОТГ України у 2016 році Красносільська ОТГ увійшла до першої двадцятки найуспішніших об'єднаних територіальних громад.

Бюджет Красносільської ОТГ у 2016 році становив 36  млн 331 тис. грн, у тому числі: державна освітня субвенція - 10 млн 907 тис. грн, медична – 6 млн 401 тис. грн, власні доходи – 11 млн 871 тис. грн.

Допомога держави на розвиток інфраструктури становила 9,5 млн грн, з яких левова частка грошей (6,4 млн грн) витрачена на капітальний ремонт доріг. Дороги ремонтували не тільки у с. Красносілка, але і в селах Ілічанка, Корсунці та Іванове. Здійснено капітальний ремонт водогонів та ремонт мереж вуличного освітлення у селах громади.

Серед наймасштабніших проектів, реалізованих завдяки додатковим надходженням, - капітальний ремонт і облаштування ЦНАПу, капітальний ремонт шкіл та садочків, поліпшення матеріально-технічної бази закладів культури.

У 2016 році відповідно до рішення сільської ради організовано харчування учнів 1-4 класів та пільгової категорії учнів до 11 класу (100% - кошти місцевого бюджету), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з прийомних родин, діти учасників АТО, учасників бойових дій харчуються безкоштовно.

Бюджет Красносільської ОТГ на 2017 рік складає 93 млн 282 тис. грн, у тому числі: державна освітня субвенція 11 млн. 215 тис. грн, медична – 8 млн 193,6 тис. грн, додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров`я – 3 млн 721,2 тис. грн, власні доходи – 517,5 тис. грн. 

У 2017 році пріоритет у роботі ОТГ становить проведення енергоощадних заходів в установах бюджетної сфери. У планах громади провести реконструкцію будівель із застосуванням енергозберігаючих технологій шкіл в селах Кубанка, Корсунці та Іванове. Також за кошти бюдежту заплановно капітальний ремонт шкіл та ДНЗ, а ще планують побудувати відкриті спортивні комплекси в селах Переможне, Іванове та Красносілка на загальну суму більше 4 млн грн.

Також наразі проводиться капітальний ремонт даху та приміщення амбулаторії села Красносілка на суму  472,5 тис. грн.

З великих інфрастуктурних об’єктів у планах громади – будівництво станції біологічного очищення стічних вод в с. Красносілка (4 млн 152,5 тис. грн) та розробка проектно-кошторисної документації для початку створення підрозділу місцевої пожежної охорони для забезпечення доступності послуг у сфері пожежної допомоги на території Красносільської ОТГ.

Велика увага приділяється соціальній сфері, допомозі вразливим верствам населення. У 2016 році на фінансування цієї галузі було витрачено 2 мільйони 260 тисяч гривень: майже втричі більше, ніж за 2015 рік.

На 2017-2018 роки затверджено Програму забезпечення житлом дітей-сиріт. З цією метою планується реконструкція гуртожитку, розташованого в селі Іванове.

Оскільки в ОТГ розуміють важливість спланованого розвитку, наразі тут розробляється стратегія розвитку об’єднаної громади. 

Докладніше у спеціальному додатку до газети «ІзбірКом»

 

Поділитися