30 червня 2017 р. 03:00

Історії успіху територіальних громад Одещини: Балтська ОТГ

Історії успіху територіальних громад Одещини: Балтська ОТГ

Балтська ОТГ, яка розташована на півночі Одеської області, є найбільшою в регіоні. Приєднавшись до реформи децентралізації однією з перших, вона об'єднала 28 населених пунктів з центром у місті Балта. Чисельність населення становить майже 33 тисячі осіб

Що таке децентралізація, які її перші результати та що вже зроблено громадами Одеської області? "ІзбірКом" знайомить читачів з основними досягненнями громад Одеської області, створених в результаті реформи децентралізації. Першою стане Балтська об'єднана територіальна громада, яка розташована на півночі Одеської області, є найбільшою в регіоні. Приєднавшись до реформи децентралізації однією з перших, вона об'єднала 28 населених пунктів з центром у місті Балта. Чисельність населення становить майже 33 тисячі осіб. 

Бюджет об’єднаної територіальної громади за 2016 рік склав 156, 8 млн гривень (у 2015 р. – 35 млн грн.). У 2016 році Балтська ОТГ отримала й освоїла 19,6 млн грн державної субвенції на реалізацію 18 проектів з розвитку інфраструктури.

В рамках цих проектів відремонтовано асфальтове покриття вулиць міста, проведено капітальний ремонт 8 закладів освіти у місті Балті, селах Бендзари, Гольма, Пасицели, Саражинка, 3 закладів охорони здоров’я у м. Балта, с. Гольма та с. Обжиле,  придбано 4 одиниці комунальної техніки (самоскид, екскаватор, трактор та сміттєвоз).

У 2017 році бюджет громади складає вже 182,5 мільйонів гривень, а розмір державної субвенції, яку планують надати Балтській громаді у 2017 році, становить 12 млн 609,8 тис. грн.

Ці кошти заплановано витратити на капітальний ремонт ділянок доріг у місті. Перш за все, Кузнєчної, Уварова, Ярославського, Любомирської. Також заплановано провести капітальний ремонт Білинської амбулаторії загального користування сімейної медицини. Частину коштів направлять на освітні заклади: капремонт навчального корпусу НВК «Балтська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 — гімназія» та капремонт даху навчального корпусу НВК «Балтська ЗОШ І-ІІІ ст.№1 ім.О.Гончара-ліцей».

 

Освіта

Інструменти децентралізації дали можливість розпочати формування освітнього простору Балтської ОТГ. З державного бюджету у  2016 році Балтська громада отримала найбільшу субвенцію на формування інфраструктури ОТГ, завдяки якій в громаді проведено капітальні та поточні ремонти 10 загальноосвітніх шкіл, 4 дитячих садків, 2 позашкільних закладів освіти.

За рахунок коштів субвенції проведено капітальний ремонт фасаду навчально-виховного комплексу «Балтська загальноосвітня школа I-III ступенів №3-колегіум». Замінено вікна, двері на енергозберігаючі та центрального входу, відремонтовано класи та приміщення, на загальну суму - 1 499,7 тис. грн.

Також оновлено дитячі майданчики, придбано нове холодильне обладнання для харчоблоків ДНЗ, придбано комплекти меблів для ДНЗ та придбано пральні машини.

Крім того, триває комп'ютеризація навчально-виховного процесу. З цією  метою вже придбано 20 ноутбуків та 7 проекторів.

В структурі освіти функціонують 18 дошкільних навчальних закладів.  Також у 2016 році Балтською міською радою був створений Будинок дитячої творчості, на базі якого відкрито нові за змістом та напрямком роботи гуртки. На базі позашкільних закладів функціонують 40 гуртків та секцій, у яких навчаються 600 гуртківців. В свою чергу, в КЗ «Балтська дитяча юнацька спортивна школа» створено 28 гуртків, які відвідувало 400 дітей.

Охорона здоров’я

В січні 2016 року у Балтській ОТГ створено КУ «Балтський ЦПМСД», в складі якого 4 амбулаторії та 16 фельдшерсько-акушерських пунктів. Центр нараховує 140 штатних одиниць персоналу.

За рахунок залишків минулого року і перевиконання бюджету Балтська ОТГ додатково змогла виділити майже 2 мільйони гривень на охорону здоров'я. Ці кошти, в основному, пішли на ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів і центрів первинної медико-санітарної допомоги в селах громади.

В Центрі створено єдиний медичної інформаційний реєстр, за рахунок впровадження ІМС (Електронна карточка) з наступним підключення диспетчерської Балтського відділення ШМД та приймального відділення КУ «Балтська ЦРЛ». Ця програма, в тому числі, надає можливість зареєструвати пацієнта на прийом, зробити записи в його медичному документі, дати на роздруківку і таким чином все написане лікарем може бути роздруковано і вклеєна в картку.

У Балтській ОТГ організовано роботу денного стаціонару за бюджетні кошти.  В 2016 році громада виділила 500 тисяч гривень на лікування для людей, які страждають від гіпертонії, ішемічної хвороби серця і стенокардії. За травень-грудень 2016 року проліковано  майже 1300 осіб на суму більше 220 тис. грн. Надалі планується розширювати список захворювань, лікування яких буде відбуватися за рахунок громади.

У селі Пасат за кошти громади було куплено службове житло для співробітника фельдшерського пункту. У селі Гольма на базі місцевої амбулаторії проводиться ремонт приміщень, які теж послужать житлом для медпрацівників.

Крім того, зміни торкнулися і житлово-комунального господарства. Так, був проведений капітальний ремонт ряду ділянок водопровідних мереж, встановлено автобусні зупинки, облаштовані колодязі загального користування, продовжилася робота по створенню дитячих і спортивних майданчиків, доукомплектації існуючих майданчиків необхідним інвентарем.

Оновлюється також і комунальна техніка для підприємства "Балтакомунсервіс". Крім того, в Балтської ОТГ активно впроваджується програма енергозбереження - проведено ряд комплексних заходів для енергосанаціі установ і організацій бюджетної сфери. Також стартував ремонт об'єктів соціальної сфери області.

Розвивається в Балтської об'єднаної громаді і культурна сфера. У сільській місцевості були створені культурно-освітні округи, які об'єднали сільські клуби та Будинку культури за територіальним принципом. Сума фінансування галузі культури перевищила 1,213 мільйонів гривень. При цьому кожен клуб отримав організаційну техніку та акустичну апаратуру. Крім того, були виділені гроші і на поповнення фондів бібліотек громади на суму 100 тисяч гривень.

Соціальна політика. У громаді успішно реалізується програма соціальної підтримки населення "Захист і турбота", в рамках якої виділено фінансову допомогу різним громадським організаціям на суму 113,2 тис. грн. Для покращення  надання медичної допомоги для ветеранів війни та інвалідів  виділено кошти на суму 60 тис. грн (безоплатний та пільговий відпуск ліків за рецептами, придбання  технічних та інших засобів, а також на зубопротезування 46,8 тис. грн.

У селах громади створені, легалізовані 15 та перереєстровані 2 органи самоорганізації населення.

Балтська ОТГ прийняла Положення про надання в оренду нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Таким чином розпочалося правове врегулювання процесу надання в оренду невитребуваних земельних ділянок на території ОТГ. Тепер тим, хто обробляє землі так званої колективної власності, надаватиметься можливість продовжувати працювати, але при цьому значно збільшується сума орендної плати, а також виставляються умови щодо кількості найманих працівників залежно від загальної площі обробітку, легалізацію робочих місць та сплати податків до бюджету. Крім того, будуть укладатися договори оренди з представниками аграрного бізнесу, аби не стримувати процес надходження коштів до бюджету громади. Очікуваний результат - впорядкування сфери земельних правовідносин, зростання надходжень до бюджету ОТГ, встановлення зрозумілих та прозорих правил користування землею.

Об'єднання громад і фінансова децентралізація сьогодні дозволяють значно збільшити надходження до бюджету, а гроші направляти на покращення якості життя мешканців. А важливість потреб та напрямок використання коштів кожна громада формує індивідуально. 

Докладніше у спеціальному додатку до газети «ІзбірКом»

 

Поділитися