14 липня 2017 р. 03:00

Балтська ОТГ: медична реформа в дії

Балтська ОТГ: медична реформа в дії

В основі розвитку медицини громади закладена концепція розвитку медичної допомоги жителям громади «До якості медичної допомоги через доступність»

В основі розвитку медицини громади закладена концепція розвитку медичної допомоги жителям громади «До якості медичної допомоги через доступність», які увійшли до Концепції і Цільову програму «Здоров'я», а саме: чітке управлінське розуміння «зон відповідальності» і орієнтирів розвитку первинної допомоги; формування «моделі взаємодії» її використання на практиці, між усіма медичними установами, розташованими на території громади (ЦРЛ, СМП, СЕС, аптечна мережа).

Поліпшення доступності медичної допомоги у Балтській ОТГ реалізовується за рахунок:

- «іміджевої» доступності (створення відповідної атмосфери в закладах, дотримання графіків роботи, відновлення іміджу медика);

- «територіальної доступності» (поліпшення умов отримання допомоги і зв'язок лікар - пацієнт);

- «медичної доступності» за рахунок поліпшення кадрового забезпечення, дооснащення закладів обладнанням, транспортного забезпечення, створення Call-центру та впровадження електронної картки пацієнта.

Медицина Балтської ОТГ представлена КУ «Балтський ЦПМСД», який створено в січні 2016 року, в складі 4 АЗПСМ та 16 ФАПів і ФП. Центр нараховує нараховує 140 штатних одиниць персоналу (23 посади лікаря - 17 фізичних особи та 64 посади середнього персоналу). 

За рахунок державної субвенції у 2016 році Балтська ОТГ профінансувала та провела капітальний ремонт Обжильської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (699,98 тис. грн), капітальний ремонт Балтської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (1 млн 497,9 тис. грн) та капітальний ремонт Гольмянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (1 млн 99,93 тис. грн).

Для створення умов для надання якісної допомоги та обслуговування населення з міського бюджету були виділені кошти на низку обєктів.

Так, силами громади було проведенно поточні та капітальні ремонти, а в деяких випадках здійснено і переміщення медичних закладів у вивільнені будівлі колишніх сільських рад.

Наданням службового житла громада намагається вирішити проблему з нестачею молодих фахівців, готових приїхати в село працювати. Так, в селі Пасат за кошти громади було куплено службове житло для співробітника фельдшерського пункту, а у селі Гольма на базі місцевої амбулаторії проводиться ремонт приміщень, які теж послужать житлом для медпрацівників.

Проведено дооснащення закладів ПМСД медичним обладнанням та придбано для фельдшерів в сільській місцевості службових мопедів для своєчасного відвідування хворих.

Однією із новацій медичної реформи є встановлення единої інформаційної медичної системи «ЕСКУЛ'ап» у всіх великих і маленькніх державних лікувальних центрах ОТГ та організація Call-центру. Для впровадження такої системи придбано обладнання для десяти автоматизованих робочих місць лікаря, кожне з яких складається з сучасного комп’ютера та багатофункціонального пристрою. В результаті автоматизації  робочих місць планується налагодити електронний обмін необхідною інформацією про пацієнтів між центром ПМСД, підрозділами ЦРЛ та станцією швидкої медичної допомоги. Медична інформаційна система дозволить медикам отримувати будь-які дані стосовно надання медичної допомоги пацієнтам, а також оцінювати та аналізувати ситуацію із захворюваністю не тільки на територію громади, а й району. У перспективі застосування інформаційної системи мало не вполовину вивільнить робочий час сімейного лікаря.

В Балтській ОТГ організовано роботу денного стаціонару за бюджетні кошти. В 2016 році громада виділила півмільона гривень на ліки від гіпертонії, ішемічної хвороби серця і стенокардії. Жителі громад, які страждають від перерахованих вище хвороб, отримали можливість лікуватися за бюджетні гроші. Подібне нововведення закликає жителів громад не запускати своє здоров'я. Медпрацівники, в свою чергу, отримують можливість стежити за станом здоров'я населення, вчасно проводячи обстеження і попереджаючи ускладнення. За рахунок громади було проліковано майже 1300 тисяч осіб на загальну суму понад 220 тисяч гривень.

На утримання районного та міського центрів ПМСД і ЦРЛ з держбюджету на 2016 рік виділено 25 млн 76,4 тис. грн. Для надання первинної медико-санітарної допомоги держава виділила на кожного жителя по 223 грн. 81 коп. Для надання вторинної медичної допомоги держава передбачила 373 грн. 43 коп на людину. Всього для надання вторинної медичної допомоги виділено 13,3 млн грн. Рішенням сесії Балтського міської ради ці гроші передані для утримання КУ «Балтська ЦРЛ».

Додатково Балтська ОТГ змогла виділити майже 2 мільйони гривень на охорону здоров'я, а це 20 % відносно загального кошторису на медицину громади. Вдалося це здіснити за рахунок залишків минулого року і перевиконання бюджету.

Маючи власний досвід розвитку в умовах децентралізації, Балтська ОТГ може пропонувати своє бачення форм співпраці медичних установ на територіях громад та формування нових умов надання медичних послуг та створення «госпітальних округів».

Сьогодні медичне середовище громади спільно з місцевим самоврядуванням активно рухається в питаннях створення госпітального округу на півночі Одеської області, реалізуючи для цього десятки надважливих напрямів.

 

Поділитися