01 січня 2024 р. 16:08

Відновлювати постраждалі культурні об'єкти вирішили після війни

Фото: Укрінформ

(Фото: Укрінформ)

Відновлення культурних пам'яток, які постраждали внаслідок російської агресії, в тому числі в Одесі, переноситься на післявоєнний період через ризик небезпеки.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

"Ми стикаємося з тим, що є об'єкти, які треба негайно консервувати, здійснювати аварійні роботи. Деякі постраждали меншою мірою, наприклад — вибиті вікна, двері, пошкоджений дах. Там можна провести відновлення. Але значною мірою ми переносимо це на післявоєнний період внаслідок ризику небезпеки. Це важливо. Також важливо, що деякі об'єкти ми не можемо зараз відновлювати, бо вони, знову ж таки, залишаються в стані об'єктів високого ризику безпеки та небезпеки", - сказав Ростислав Карандєєв.

Відео: Укрінформ.

За його словами, вже сформовані певні фінансові ресурси, напрямки дій, концепції, а також вже навіть йде робота щодо проєктування.

Тим часом у жовтні 2023 року Італія та Україна підписали угоду про допомогу у проведенні відновлювальних робіт на Спасо-Преображенському кафедральному соборі. 

Собор зазнав руйнування у липні внаслідок влучання російської ракети. Сили протиповітряної оборони тоді спромоглися знищити більшість ракет випущених російською армією по Одесі, проте частина з них влучила у центр міста.

Також на тлі російських атак 14 грудня, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. 

В Одесі під посилений захист ЮНЕСКО потрапили будівля Одеського національного академічного театру опери та балету та будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха.

Зараз вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз. 

Кирило Бойко

Поділитися