08 серпня 2023 р. 15:05

ЮНЕСКО нарахувала в Одесі 52 пошкоджені обстрілами росіян історичні будівлі

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) склала перелік з 52 будівель понівечених російськими обстрілами в Одесі.

Про це заявила голова представництва  організації в Україні К'яра Децці Бардескі, повідомляє Euronews.

За її словами оглянула частину пошкоджених після російських ударів будівель в Одесі й серед найбільш постраждалих визначила Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених та Одеський літературний музей.

Також місія дійшла висновку, що масштаб збитків, завданих історичному центру Одеси внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки.

Докладні результати роботи місії ЮНЕСКО планує оприлюднити у звіті, який презентує у грудні на зустрічі учасників Гаазької конвенції 1954 року. Але вже зараз організація мобілізувала термінове фінансування для перших відновлення.

Раніше Організація об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтвердила пошкодження росіянами 22 об'єктів культурної спадщини в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях з початку повномасштабного вторгнення.

В Одеській області у той перелік увійшли вісім об'єктів:

  • Одеський художній музей.
  • Одеський археологічний музей.
  • Одеський морський музей.
  • Одеський літературний музей.
  • Церква Святого Миколая.
  • Спасо-Преображенський собор.
  • Житловий будинок Чижевича (середина ХІХ сторіччя, пам'ятка архітектури місцевого значення).
  • Житлова забудова Соломос (початок XX сторіччя, пам'ятка архітектури місцевого значення). 

Сили протиповітряної оборони спромоглися знищити більшість ракет випущених російською армією по Одесі вночі 23 липня, проте частина з них влучила у центр міста.

Ті ракети, що протиповітряна оборона збити не змогла, завдали руйнувань портовій інфраструктурі, щонайменше шести житловим, в тому числі багатоквартирним будинкам.

Понівечили десятки автівок, в багатьох будівлях міста пошкоджені фасади та дахи, вибиті вікна.

Окрім того, на Соборній площі Одеси російська ракета влучила у Спасо-Преображенський собор, який наразі належить до філії російської православної церкви більш відомої, як українська православна церква (московського патріархату). Постраждали дві пам'ятки архітектури.

Кирилл Бойко

Поділитися