15 грудня 2023 р. 14:25

Комітет ЮНЕСКО посилив захист двох одеських пам'яток культури

Фото: МКІП

(Фото: МКІП)

14 грудня, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. 

Про це повідомили у Міністерстві культури України.

Мова йде про пам’ятки культурної спадщини, які розташовані у Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях.

Зокрема, в Одесі під посилений захист ЮНЕСКО потрапили будівля Одеського національного академічного театру опери та балету та будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха.

Зараз вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз. На думку Мінкульту, це рішення підвищить безпеку об’єктів під час війни, потенційно дозволяючи компетентним органам усіх 88 держав-учасниць Другого протоколу 1999 року переслідувати або екстрадувати ймовірних правопорушників. 

Нагадаємо, що на 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі, повідомляє сайт міста.

В повідомленні йдеться, що влітку цього року на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО пропозиції щодо нових меж "Історичного центру Одеси" були направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини для схвалення.

Депутати-члени постійної комісії з питань планування забудови територій, міського дизайну, архітектури та охорони культурної спадщини вирішили рекомендувати колегам внести будинок у провулку Чайковського, 4 в Одесі до переліку тих, які планують ремонтувати у 2024 році.

Відповідне рішення комісія ухвалила на засідання 27 листопада.

Костянтин Неділько

Поділитися