02 лютого 2024 р. 13:32

"Здавав" українців росіянам під час окупації Миколаївщини: СБУ затримала бойовика

ФОТО: Служба Безпеки України

(ФОТО: Служба Безпеки України)

Співробітники СБУ викрили ворожого поплічника, який співпрацював з російськими військами під час окупації частини Миколаївщини.

Про це повідомляє пресслужба Служби Безпеки України.

Мешканець Снігурівщині після захоплення території допомагав загарбникам у перевірці місцевих жителів, які намагалися виїхати на контрольовану Україною територію.

Для здійснення цих дій злочинець чергував на російських блокпостах, які розташовувалися на виїздах з населеного пункту.

Там він зупиняв автомобілі українців і погрожуючи зброєю вилучав у них мобільні телефони, паспорти та інші документи для "перевірки". Після цього виводив людей із транспортних засобів та пропонував їм залишитись на окупованій території та співпрацювати з російськими окупантами. Коли люди не погоджувалися, в них "конфісковували" транспортні засоби, гроші та інші особисті речі.

(ФОТО: Служба Безпеки України)

Проте під час визволення Снігурівки російські окупанти залишили свого співучасника у місті та не взяли його з собою під час відступу на лівобережжя Херсонщини. Зловмисник тривалий час приховувався, намагався бути "непомітним" та регулярно змінював адреси проживання.

Співробітники СБУ зуміли розшукати його і здійснили затримання під час стабілізаційних заходів на деокупованій території області.

На основі накопичених доказів слідчі Служби безпеки оголосили фігурантові підозру за статтею 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

На цей час зловмисник перебуває під вартою, йому може бути призначено до 12 років ув'язнення.

Комплексні заходи були проведені співробітниками СБУ в Миколаївській області за процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Раніше, житель Первомайська отримав підозру за те, що поширював матеріали щодо зміни територіальної цілісності України та визнання правомірною збройної агресії рф.

Під час обшуку у підозрюваного виявлено та вилучено ноутбук та мобільний телефон з доказами його протиправної діяльності. 

6 років тюрми за колабораціонізм отримала бухгалтерка окупантів з Миколаївщини. Прокурори підтвердили у суді, що під час окупації міста Снігурівка збройними формуваннями рф, жінка добровільно увійшла в співпрацю з окупаційною владою.

Анна Бальчінос

Поділитися