03 квітня 2024 р. 16:48

В Одесі викрили фінансову піраміду: людей ошукали на мільйони

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

В Одесі шахраї організували фінансову піраміду та обдурили людей на п'ять мільйонів гривень.

Як повідомили в Одеській обласній прокуратурі, двоє жителів Одеси розробили схему під маскою інвестицій у розробку програмного забезпечення. Вони запропонували клієнтам вносити кошти у компанію, яка нібито сприяє зростанню інвестиційного капіталу. За залучення нових учасників у проєкт обіцяли видавати клієнтам бонуси.

Щоб виглядати солідніше, ділки не лише створили сайт компанії, а й влаштовували презентації та відеоконференції.

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

У пресслужбі Нацполіції в Одеській області додали, що суми вкладників коливалися від восьми тисяч до одного мільйона гривень. За пів року аферисти заволоділи коштами довірливих громадян на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень, видалили інформацію про компанію та перестали виходити на зв’язок з потерпілими.

За даними поліції, організував схему 48-річний житель Одеси. Для реалізації злочинного умислу він залучив 41-річного знайомого житомирянина з фахом у сфері розробки програмного забезпечення. 

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігурантів та вилучили комп’ютерну техніку, банківські карти, мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів, а також інші речові докази.

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Тепер аферистам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Днями раніше одеські поліцейські скерували до суду справу організованої злочинної групи псевдоволонтерів, які виманювали в жителів області кошти ніби на допомогу Збройним Силам України.

Також ми повідомляли, шахраї обіцяли доставити військовослужбовцям автомобіль і просили гроші на пальне. Таким чином вони обманули шість громадян загалом на суму близько 130 тисяч гривень.

Ірина Глухова

Поділитися