10 травня 2024 р. 11:02

Перекрили доступ до річки: Миколаївська прокуратура вимагає знести будинки

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Прокуратура через суд вимагає усунути перешкоди у доступі миколаївців до територій відпочинку та знести будинки, які були незаконно побудовані.

Про це повідомляє відділ комунікації Миколаївської обласної прокуратури.

Прокуратура звернулась до суду з позовами до фізичних осіб про усунення перешкод до зони відпочинку для містян та вимагає знести будинки та прибудинкові споруди. Дві земельні ділянки водного фонду площею 0,2 га розташовані по вул. Флотській у Миколаєві.

Як встановлено прокурором, відповідальні усвідомлювали, що здійснюють будівництво в прибережній захисній смузі р. Інгул і території зелених насаджень загального користування. Тим самим вони порушили ряд вимог закону та обмежили доступ містян до територій відпочинку.

При цьому, за раніше задоволеними позовами прокурора обидві земельні ділянки вже було повернуто судами в комунальну власність. Проте їх вільне використання неможливе без зобов’язання в судовому порядку знести будинки й прибудинкові споруди.

До того ж звільнення прибережної захисної смуги річки від непередбачених об’єктів не тільки встановлено законом, а й обумовлено реальною загрозою забруднення поверхневих вод.

Наразі Центральним районним судом міста Миколаєва відкрито провадження у двох справах, їх розгляд триває.

Вознесенській громаді повернули землі, які незаконно були надані для фермерського господарства. Вартість земель складає майже 800 тисяч гривень. За інформацією прокуратури, Головне управління Держгеокадастру в Миколаївській області надало громадянину в оренду земельну ділянку площею майже 27 гектарів для створення фермерського господарства. Передача відбулась без проведення земельних торгів.

Прокуратура через суд вимагає повернути громаді на Херсонщині землі водно-болотного угіддя міжнародного значення вартістю понад 12 мільйонів гривень. Вони розташовані в прибережній захисній смузі Чорного моря та входять до складу водно-болотного угіддя міжнародного значення "Ягорлицька затока". Зазначається, що внаслідок цих незаконних дій, особливо цінні землі вибули з власності громади та були передані у приватну власність.

Також суд зобов'язав державний заклад "Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій "Люстдорф" в Одесі укласти охоронний договір на пам'ятку архітектури та містобудування місцевого значення. 

Державний заклад "Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій "Люстдорф" не ремонтував будівлю-пам'ятку, хоча санаторій активно експлуатувався для лікування та відновлення дітей. Така бездіяльність призвела до погіршення стану пам’ятки архітектури та загрози її остаточного руйнування та знищення.

Анна Бальчінос

Поділитися