18 квітня 2024 р. 22:34

Ліцею на Миколаївщині повернули землю вартістю майже 1 мільйон

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Навчальному закладу повернуто 35,6 гектара землі вартістю майже 1 мільйон гривень.

Про це повідомляє відділ комунікації Прокуратури Миколаївській області. 

Після того, як Баштанська окружна прокуратура Миколаївської області заявила позов до суду про визнання недійсним договору про здійснення спільної діяльності, відповідач добровільно повернув навчальному закладу із незаконного користування земельну ділянку, яка була надана ліцею для навчально-дослідних цілей.

За інформацією прокуратури, у січні 2023 року директором ліцею було укладено договір про спільний обробіток земельної ділянки з місцевим приватним підприємством.

Він був укладений сторонами з метою приховання іншого правочину – договору оренди землі. Проте, як постійний користувач землі, ліцей не міг передавати її в оренду.

Таким чином земельна ділянка стала використовуватися у комерційних цілях для товарного сільгоспвиробництва.

Попри тривалість порушень земельного законодавства, орган місцевого самоврядування, на якого законодавством покладено контроль у зазначеній сфері, самостійно до суду не звернувся. Прокуратурою було скеровано до суду відповідний позов у грудні 2023 року.

Лише після цього відповідачі у справі добровільно виконали позовні вимоги прокурора, припинили дію договору та повернуто землю її належному користувачу для забезпечення подальшого проведення на ній учнями ліцею навчально-дослідної діяльності.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області провадження у справі було закрито.

Раніше, Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області задовольнив два позови прокуратури та відновив права держави на землі лісового фонду загальною площею 0,8 гектара. Їх сукупна вартість складає понад 6,5 мільйона гривень.

Днями на Миколаївщині зловмисники підробили державний акт на право власності на земельну ділянку та здійснили зміни у Держаному земельному кадастрі. Було встановлено, що за попередньою змовою сертифіковані інженери-землевпорядники 71-го та 33-х років підробили документи та приватизували земельну ділянку.

Також суд зобов'язав сільську раду зареєструвати право власності на нерухоме майно вартістю понад 32 мільйони гривень. У підвальному приміщенні цієї будівлі розташоване протирадіаційне укриття, що здатне розмістити до 350 осіб. Ця будівля знаходилась без державної реєстрації права власності ще з 2021 року, що і стало підставою для пред’явлення позову.

Анна Бальчінос

Поділитися