10 травня 2024 р. 14:03

Колишню співробітницю "Миколаївобленерго" засудили на два роки за колабораціонізм

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Заводський районний суд міста Миколаєва визнав винною у виправдуванні збройної агресії росії експрацівницю АТ "Миколаївобленерго".

Про це повідомив "Судовий репортер" із посиланням на вирок від 6 травня 2024 року.

ЇЇ засуджено за ч. 3 ст. 436-2, ч. 1 ст. 110 КК України - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Згідно з судовим вироком, жінка є прихильницею мілітаризованої політики рф. У квітні 2023 року, перебуваючи в службовому кабінеті, вона переконувала колег по роботі у правомірності та необхідності дій російських військових.

3 квітня 2023-го, спілкуючись із двома співробітникам, обвинувачена сказала (мовою оригіналу): "Может мы в мае уже оккупированы будем? Как-то это произойдет", "Я ж говорю, я хочу что бы в мае мы уже были оккупированы, и все, была поставлена жирная точка".

Вранці 27 квітня 2023 року, обговорюючи наслідки ракетного обстрілу Миколаєва та влучання ракети у житловий будинок, жінка сказала колегам по роботі, що до цієї війни Україну привело її керівництво й що вона ніколи не буде незалежною.  

31 травня 2023-го обвинувачена, спілкуючись із підлеглою сказала (мовою оригіналу): "Все равно Оксан, не понимаю. И почему это [окупація міста Миколаєва] не случаеться в мае и в июне? Где этот май, где июнь, ты мне обясни?", "А во-вторых они [Україна] отдадут, это вот [про місто Миколаїв]. Тогда Украина вообще будет неинтересна, она нужна им [Україна] потому что есть выход в Чёрное море, не будет выхода в Чёрное море, кому мы нужны Оксан?!".

Суд затвердив угоду про визнання винуватості та призначив їй два роки вʼязниці.

Жінка уклала угоду і після того, як аналогічну угоду підписала її заступниця, з якою вона вела розмови на підтримку збройної агресії рф. У серпні минулого року їх обох затримали та помістили під варту. Попереднє увʼязнення їм зарахують у строк відбуття покарання.

Днями на Миколаївщині СБУ затримала очільника підпільної організації "молода гвардія більшовиків-ленінців", діяльність якої дистанційно координувала російська розвідка. За завданням ворога злочинець керував забороненим в Україні політичним об’єднанням і готував замовні публікації для підконтрольних кремлю міжнародних інформагентств.

За матеріалами СБУ нову підозру отримав колаборант, який закликав загарбників до захоплення всієї території України. У 2023 році його вже було обвинувачено у колабораційній діяльності.

Восени 2022 року, під час окупації Снігурівці, зловмисник погодився очолити "відділ внутрішньої та зовнішньої політики" так званої "Військово-цивільної адміністрації". Фігурант виконував вказівки кремля щодо донесення в маси необхідної окупантам інформації. Він публічно закликав до зміни меж території України та заперечував агресію рф.

Також у Миколаєві будуть судити чергового агента рф, який зливав окупантам координати місць базування підрозділів ЗСУ та локації об’єктів критичної інфраструктури міста. 

Слідством встановлено, що 47-річний мешканець Миколаєва почав листування через Телеграм-канал з представником країни-агресора. Він збирав та передавав інформацію ворогу щодо місць дислокації підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань на території Миколаєва та області.

Анна Бальчінос

Поділитися