17 січня 2024 р. 20:55

Експершого заступника Фонда держмайна залишили на волі із заставою у 9 мільйонів

Фото:  Свідомі

(Фото: Свідомі)

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід у вигляді застави колишньому першому заступнику голови Фонду державного майна України, якого підозрюють в участі у злочинному угрупованні, яке спричинило "Одеському припортовому заводу" збитки у сумі понад 300 мільйонів гривень.

Про це повідомили пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.  

Обвинуваченого залишили на волі під заставу у 9 мільйонів гривень, наклавши на нього процесуальні обов'язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися з Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детектива, прокурор чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в'їзд в Україну.

У грудні 2023 року Національне антикорупційне бюро зупинило розслідування справи про злочинну організацію колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка у зв'язку з розшуком підозрюваних, а також направлення запиту до Сполучених Штатів Америки.

Колишній голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, який втік за кордон, і ще шість фігурантів цих справ перебувають у розшуку.

На сьогодні у справі вже 11 підозрюваних:

  • голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко, якого слідство вважає організатором злочину та керівником злочинної організації;
  • співорганізатор злочину – наближена до голови ФДМУ особі;
  • перший заступник голови ФДМУ;
  • радник голови ФДМУ;
  • дві особи, які у різні періоди виконували обов'язки директора АТ "Одеський припортовий завод";
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • два власники ТОВ – переможець аукціону на "ОПЗ";
  • дві особи – співучасники злочину (посади осіб вказані на момент вчинення злочину).

24 листопада НАБУ і САП оновили підозри усім фігурантам цієї справи. Вони відтоді також підозрюються у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 10 мільярдів гривень.

22 березня 2023 року НАБУ і САП викрили два епізоди діяльності злочинної організації. Перший — щодо корупції на "Одеському припортовому заводі" (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання "лояльних" членів наглядової ради "ОПЗ", які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу.

Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ "ОПЗ", два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про перероблювання газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити заводу менше за перероблювання сировини.

Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ "ОПЗ" та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше – незаконно скасували результати та підписали договір з наперед визначеним ТОВ. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно.

В результаті, за період з травня 2020 року по жовтень 2021 року АТ "ОПЗ" недоотримало понад 300 мільйонів гривень.

Кирило Бойко

Поділитися