15 червня 2023 р. 17:05

Колишній посадовець постане перед судом по справі "Дача Маразлі"

Фото: НАБУ

(Фото: НАБУ)

Справу "Дачі Маразлі", яка розглядається вже не перший рік, було скеровано до суду. Перед законом постане колишній начальник управління з майнових відносин Одеської обласної ради. Його обвинувачують у зловживанні владою, що спричинило збитки у понад 75 млн грн (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Слідцтво встановило, що за схемою, реалізованою колишнім посадовцем об’єкти "Дача Маразлі" та "Маєток Фабрицького" , які знаходяться в рекреаційній зоні поблизу моря (близько 300 м) у 2017 році передали в оренду приватній компанії строком на 10 років. Ці пам’ятки архітектури включно з низкою будівель і земельною ділянкою були включені до переліку об’єктів, що підлягають приватизації. Внаслідок цього через рік, у 2018 році будівлі продали орендарю за 29,7 млн гривень. Це майже вдвічі дешевше ринкової вартості, яка була встановлена експертизою.

Право користування земельною ділянкою, на якій було розташовано споруди, на момент продажу не було юридично оформлено, отже, громада не отримала грошей за право користування нею. На момент продажу, за даними експертизи вартість користування цією ділянкою у понад 1,2 га складала 56 млн гривень.

Подібні дії могли призвести не тільки до матеріальних втрат громади, а й до знищення пам’яток архітектури і подальної забудови рекреаційної зони. Задля того, щоб запобігти цьому процесу, детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ініціювали накладення арешту на об’єкт. Це клопотання ВАКС задовільнив, і восени 2019 року накладено арешт на будівлі, у лютому 2021 року — на земельні ділянки.

У листопаді 2021 року посадовцю повідомили про підозру. Розслідування було завершено у серпні 2022 року, після чого справу "Дачі Маразлі" запланували скерувати до суду.

Ця справа, включно з трьома іншими увійшла до переліку досягнень НАБУ на Одещині в ІІ півріччі 2022 року.

 

Сергій Лозовський

Поділитися