04 жовтня 2023 р. 18:55

СБУ підрахувала кліриків упц, що опинилися в її полі зору з початку вторгнення

Фото: BBC

(Фото: BBC)

Служба безпеки України з початку повномасштабної агресії російської федерації зібрала матеріали для початку 68 кримінальних проваджень щодо представників філії російської православної церкви більш відомої, українська православна церква (московського патріархату) з яких 14 – митрополити церкви.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам-представникам упц (мп) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Завдяки цьому двох засуджених кліриків-колаборантів вдалося обміняти на українських воїнів, які перебували в полоні у рашистів.

Разом з цим, за ініціативою Служби безпеки України припинили громадянство України 19 представникам упц (мп), які мають російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи про війну в Україні. Серед них – митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також з тимчасово окупованого Криму.

Також за матеріалами СБУ заборонено в'їзд в Україну понад 177 клірикам рпц, у тому числі колишньому митрополиту Роменському і Буринському упц (мп) у Сумській області.

Кирило Бойко

Поділитися