19 липня 2023 р. 14:33

Прокурори завершили розслідування щодо спроби виманити 2 мільйони доларів у ексміністра

Фото: САП

(Фото: САП)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура визнала завершеним розслідування справи щодо спроби підбурити ексміністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського до підкупу правоохоронців.

Як зазначили в пресслужбі САП, йдеться про справу, яка ледь не коштувала ексміністру майже 2 мільйонів доларів. 

На сьогодні детективам Національного антикорупційного бюро України доручили відкрити стороні захисту матеріали для ознайомлення.

За даними слідства, у 2020 році особи вперше звернулись до одного з підозрюваних, а згодом обвинуваченого у резонансній справі щодо спроби підкупу керівництва САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів.

Прикриваючись нібито зв'язками у НАБУ, САП та ВАКС, підозрювані, за даними прокуратури, намагались переконати особу сплатити понад 1,7 мільйона доларів США для позивного розв'язання питання щодо укладення угоди з прокурором та уникнення покарання за вчинений злочин.

У листопаді 2022 року їх було викрито на "гарячому", одразу після одержання ними частини обумовлених коштів - 50 тисяч доларів США.

Згодом, у лютому 2023 року слідство встановило причетність до вчинення цього злочину ще однієї особи – адвоката, який називав себе помічником судді ВАКС та стверджував, що може розв'язувати питання у суді щодо виділення матеріалів у окреме провадження та укладення угоди з прокурором, показуючи при цьому нібито проєкти відповідних документів.

У разі доведення їхньої провини підозрюваним загрожує до 10-12 років ув'язнення.

Кирилл Бойко

Поділитися