17 травня 2022 р. 20:03

Одеська міська рада з початку війни жодного разу не проводила сесій

Одеська міська рада з початку війни жодного разу не проводила сесій

Три міські ради - Одеська, Миколаївська та Чернігівська за період з 24 лютого по 11 травня, тобто з початку вторгнення російської федерації в Україну, не провели жодної сесії.

Про це повідомили учасники громадської ініціативи Місцеві депутати. Атестація, які у рамках нової кампанії «Атестація депутатів. Війна» досліджували, чим займалися місцеві депутати та місцеві ради після 24 лютого. 

Загалом, за період з 24 лютого по 11 травня відомо, що пленарні засідання сесій відбулися в 11 міських радах, охоплених Атестацією, - Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Кропивницькій, Львівській, Луцькій, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій і Черкаській міських радах. При тому Харківська міська рада вперше з 24 лютого провела пленарне засідання лише 11 травня, а Львівська єдине засідання за цей період провела 24 лютого, що викликає незадоволення з боку частини депутатського корпусу.

"Варто відзначити, що п’ять міських рад проводили частину своїх засідань в онлайн-форматі. Такий формат був випробуваний і успішно реалізований під час пандемії Київською міською радою", - зазначають аналітики ініціативи.

Щодо проведення засідань Херсонською міською радою інформація не відома.

На думку голови Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолія Бойка, така ситуація по Одеський міській раді викликає багато запитань.

"Результати нашого моніторингу показують, що воєнний стан не став на заваді нормальному функціонуванню більшості міських рад обласних центрів країни. Одинадцять з п’ятнадцяти рад проводили сесії після 24 лютого. П’ять з них навіть апробували онлайн формат. Не проводили сесій ради в Миколаєві, Одесі та Чернігові. Натомість в Одесі проведено одинадцять! засідань міськвиконкому. Така ситуація по Одеський міській раді викликає багато запитань. Чому мер не скликає сесію? Немає кворуму чи він не бажає залучати депутатів до розподілу бюджетних коштів і використовує для цього міськвиконком? Якщо це так, то це несе великі ризики зловживань бюджетом Одеси", - пояснив він ІзбірКому.

В Одеській міській раді зазначають, що проведення сесій у воєнний час неможливо через обмеження передбачені регламентом міської ради та законодавством України.

Зокрема, згідно із законодавством, у разі утворення військової адміністрації населеного пункту повноваження сільської, селищної або міської ради, її виконавчих органів протягом дії воєнного часу та 30 днів після його припинення або скасування здійснюються такою військовою адміністрацією.

Зазначимо, що останнього раду перед вторгненням рашистів Одеська міська рада збиралася 15 лютого на екстрену позачергову сесію. Тоді перерозподілили бюджетні кошти для реалізації програми сприяння територіальній обороні. Напередодні 11 лютого президент Володимир Зеленський після доповіді про те, що рівень організації територіальної оборони в Одеській області один з найгірших в країні, дав Сергію Гриневецькому два тижні на організацію штабу територіальної оборони.

Чергову сесію планували на 16 березня, але вона вже не відбулася.

Нагадаємо, міська рада Подільська Одеської області запрошує містян до участі в обговоренні нових назв вулиць, які пропонуються для дерусифікації міста Подільським міським краєзнавчим музеєм. 

Депутати Ізмаїльської міськради у віддаленому форматі зібралися 12 травня на пленарне засідання сесії, щоб розглянути одне питання - «позбуття символіки імперського російського минулого».

Поділитися