14 квітня 2022 р. 15:34

«Атестація депутатів. Війна»: експерти всеукраїнської кампанії розповідатимуть про діяльність обранців в умовах воєнного стану

«Атестація депутатів. Війна»: експерти всеукраїнської кампанії розповідатимуть про діяльність обранців в умовах воєнного стану

Всеукраїнська громадська кампанія «Атестація місцевих депутатів» розпочинає нову ініціативу, яка буде присвячена діяльності депутатів місцевих рад та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Про це повідомили в Одеській обласній організації ВГО «Комітет виборців України».

Експерти кампанії, яка працює в 15 обласних центрах та Києві, досліджуватимуть діяльність депутатів місцевих рад в умовах війни, зокрема як їхню безпосередню роботу в радах (відвідування сесій і комісій, прийом виборців тощо), так і громадську діяльність (волонтерство, захист держави абощо). Крім того, будуть регулярно публікуватися інформаційні матеріали про те, як депутати голосують з важливих для оборони питань, яку позицію займають щодо питання захисту України від окупантів, чи змінилася їхня фракційна приналежність і так далі.

«Ми вважаємо, що роль та значення депутатів місцевих рад і місцевого самоврядування загалом для нашої спільної перемоги є надзвичайно великими. Саме тому ми хочемо розповісти, як депутати та ради в ці складні часи працюють, підтримують своїх виборців, допомагають своїм містам та всій країні вистояти», - зазначив голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

Разом з цим, незалежно від певної зміни фокусу, основні завдання всеукраїнської кампанії залишаються спрямованими на: 1) надання виборцям інформації про всі аспекти реалізації повноважень місцевих депутатів; 2) посилення відкритості, прозорості, доброчесності обранців та надання їм для цього фахової допомоги.

Як наголошують фахівці, введення воєнного стану в Україні пов’язане із запровадженням певних обмежень конституційних прав і свобод, а тому певною мірою змінилося й функціонування органів місцевого самоврядування, що обов’язково врахують громадські активісти у рамках оновленої кампанії.

Так, в умовах воєнного стану, що діє в Україні з 24 лютого 2022 року, згідно зі ст. 21 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», може бути застосоване обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування. Зараз діяльність органів місцевого самоврядування регулюється як нормативними актами мирного часу, так і Законом «Про правовий режим воєнного стану».

При цьому повноваження органів місцевого самоврядування окремо в законі «Про правовий режим воєнного стану» не перелічені, однак на органи місцевого самоврядування покладається, зокрема, таке:

  • повноваження, які необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності (ст. 1);
  • обов’язок сприяти військовому командуванню щодо запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану на відповідній території (ст. 17);

З введенням воєнного стану в Україні важливі функції влади на себе перебрали військові адміністрації. Це тимчасовий державний орган, який утворюється на територіях, де введено воєнний стан. Мета утворення військової адміністрації – забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Активісти кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» також аналізуватимуть інші аспекти діяльності органів місцевого самоврядування, зокрема її прозорість, доступність інформації для виборців тощо.

Всеукраїнська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» започаткована в Одесі 2015 року за ініціативи Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України». З 2018 року разом з партнерами реалізується в 15 обласних центрах та Києві. В рамках кампанії громадські активісти та експерти проводять безперервне спостереження за діяльністю депутатів місцевих рад за показниками відкритості та прозорості, підзвітності та доброчесності, інформують про діяльність місцевих депутатів кожного міста, проводять просвітницькі кампанії та надають персональні консультації місцевим депутатам з питань підвищення стандартів їхньої діяльності.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» - за посиланням.

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися