20 березня 2021 р. 19:04

Депутатський прийом: як одеситам знайти приймальню свого обранця

Депутатський прийом: як одеситам знайти приймальню свого обранця

Відповідно до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", місцевий депутат зобов'язаний визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян та вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення (ч.5 ст.10).

Експерти громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізували, чи виконали обов'язок щодо інформування виборців про свій прийом новообрані депутати Одеської міської ради VIII скликання.

Хоча законодавець чітко не визначає, як саме депутат мають оприлюднити відомості про приймальню, на сьогодні є декілька інформаційних майданчиків, що використовуються депутатами. По-перше, це офіційний депутатський портал "Твій депутат Одеської міської ради"(https://deputat.odessa.ua/deputies/). На персональній сторінці кожного депутата є розділ "Приймальня", в якому оприлюднюються всі відомості про проведення депутатського прийому. Також деякі депутати для інформування виборців про свою приймальню використовують соціальну мережу Facebook.

Моніторинг офіційного депутатського порталу виявив, що станом на 15 березня 2021 року лише 39 з 63 депутатів Одеської міської ради оприлюднили відомості про свій прийом.

Повну інформацію про прийом (адреса приймальні, графік прийому, телефон та електронна пошта) на депутатському порталі оприлюднили 29 депутатів: Олег Бриндак, Людмила Варавва, Ірина Головатюк-Юзефпольська, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Василь Ієремія, Андрій Кісловський, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Левон Нікогосян, Світлана Осауленко, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний, Андрій Терновський, Олександр Шеремет, Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам"), Віктор Наумчак, Едуард Стась, Вадим Терещук (фракція "Європейська солідарність"), Олександр Авдєєв, Ігор Батраков, Богдан Гіганов, Олексій Єремиця, Володимир Корнієнко, Лілія Леонідова, Діана Яценко (фракція "Опозиційна платформа – За життя"), Сергій Данилюк, Ольга Квасніцька, Дар’я Рибак (фракція "Слуга народу").

Повні відомості про прийом секретаря Одеської міської ради Ігоря Коваля не оприлюднені на деппорталі, проте їх можна знайти на офіційному сайті міста за посиланням.

Ще відносно 10 депутатів на деппорталі оприлюднено неповні відомості про прийом. Три депутати не оприлюднили свої контактні відомості (телефон та електронну пошту): Олексій Асауленко, Олександра Ковальчук (фракція "Слуга народу") та Олександр Матвєєв (фракція "Довіряй ділам"). 



На сторінці Віктора Баранського (фракція "Опозиційна платформа – За життя") не оприлюднено електронну пошту, а на сторінках ще шести депутатів не оприлюднено контактний номер телефону приймальні. Це Дмитро Танцюра (фракція "Довіряй ділам"), Анастасія Большедворова, Олег Звягін, Петро Обухов, Олексій Потапський (фракція "Європейська солідарність") та Олена Вододюк (фракція "Опозиційна платформа – За життя").

Щодо фракційної дисципліни, то найбільш відкритими є дані про прийом у депутатів фракції "Довіряй ділам". Більшість депутатів цієї фракції (90%) оприлюднили інформацію про свою приймальню, 80% з них – оприлюднили повну інформацію.

З фракції "Європейська солідарність" 70% депутатів оприлюднили інформацію про прийом, лише 30% обранців оприлюднили повні відомості. 

Більш ніж половина (56%) депутатів фракції "Слуга народу оприлюднили дані про прийом, однак повну інформацію надали для оприлюднення лише 33%.

Також половина депутатів фракції "Опозиційна платформа – За життя" (53%) надали інформацію про проведення прийому, проте тільки 41% депутатів оприлюднили повні відомості.

Жоден депутат з фракції "Партія Шарія" не оприлюднив відомості щодо проведення прийому виборців або дані про депутатську приймальню на офіційному порталі. 

Також відсутні відомості про приймальню позафракційного депутата Олексія Нагаткіна. 

Особисті профілі або персональні сторінки у соціальній мережі Facebook використовують 61 депутат. Проте тільки 28 з цих депутатів оприлюднили деякі контакті відомості у мережі (телефон, електронна пошта, адреса приймальні або графік прийому), що можуть допомогти виборцям знайти зв'язок з депутатом та записатися на прийом.

У профілях восьми депутатів можна знайти контактний номер телефону та електронну пошту: Нікіта Авдєєв, Андрій Вагапов, Богдан Гіганов, Ольга Квасніцька, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Світлана Осауленко, Роман Сеник.

Сім депутатів оприлюднили на своїх сторінках тільки контактні номери телефонів: Олена Вододюк, Олексій Єремиця, Василь Ієремія, Андрій Кісловський, Лілія Леонідова, Ольга Макогонюк, Тетяна Плаксій.

Олег Звягін оприлюднив у Facebook адресу приймальні, графік прийому та електронну пошту, Михайло Карпенчук – номер телефону, електронну пошту та графік прийому.



Адресу приймальні та графік прийому виборців оприлюднили Олексій Осауленко, Анастасія Большедворова та Петро Обухов, контактний номер телефону та адресу приймальні – Олександр Авдєєв та Віктор Баранський, телефон та графік прийому –  Володимир Корнієнко.


Вадим Мороховський та Олег Філімонов оприлюднили лише електронну пошту. 

Три депутатки розмістили у своїх профілях соціальної мережі Facebook посилання на персональну сторінку депутатського порталу, на якому оприлюднено інформацію про прийом. Це Ольга Квасніцька, Марина Лозовенко та Світлана Осауленко. 

Також три депутати оприлюднили в описах профілю Facebook посилання на свої персональні сайти, де можна знайти вичерпну інформацію про прийом виборців. Це Олег Бриндак, Олег Етнарович та Сергій Страшний.



Депутатка Жанна Мандриченко не оприлюднила будь-яких відомостей про депутатську приймальню. Проте у своєму дописі на Facebook запрошує виборців до зустрічей, що будуть проводитися на відкритому повітрі через карантинні обмеження.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка вебплатформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися