23 травня 2020 р. 11:02

За себе та за колегу: в облКВУ назвали імена депутатів Одеської міськради, які "кнопкодавили" на сесіях

За себе та за колегу: в облКВУ назвали імена депутатів Одеської міськради, які "кнопкодавили" на сесіях

За результатами моніторингу роботи депутатів протягом всіх чотирьох років повноважень, в Одеській обласній організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» констатували, що практика неперсонального голосування в Одеській міській раді стала прикрою нормою.

Про це йшлося сьогодні, 22 травня, під час пресконференції, яку дали голова Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко та менеджерка проєктів Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анастасія Матвієнко.

Вони пояснили, що так зване "кнопкодавство" – це голосування депутата за відсутнього колегу за його згодою або дорученням чи з інших причин. І це є порушенням низки нормативних актів. 

Згідно з Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", при ухваленні рішення кожен депутат має лише один голос. Регламентом Одеської міської ради врегульовано процедуру персонального використання картки депутата. Так, депутат несе персональну відповідальність за використання його картки для голосування протягом усього пленарного засідання. Якщо депутат покидає пленарне засідання, він зобов'язаний вийняти свою картку для голосування з електронної системи голосування і повернути її відповідальному співробітнику апарату ради (ст. 25).

Прийняті радою рішення із порушенням вимог персонального голосування можуть стати підставою для визнання такого рішення незаконним. Відповідно до ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування" рішення ради приймаються більшістю від загального складу ради шляхом відкритого поіменного голосування. 

За результатами моніторингу облКВУ встановило 24 факти неперсонального голосування відносно дев'яти депутатів . Протягом четвертого року повноважень ради зафіксовані випадки кнопкодавства відносно депутатів, які представляють дві фракції – "Довіряй ділам" та УМП "Сергія Ківалова". Так, у фракції "Довіряй ділам" таких депутатів сім - Людмила Варавва, Валентин Гапуніч, Андрій Кісловський, Ірина Куценко, Дмитро Палпатін, Тетяна Плаксій, Олег Совік, в УМП "Сергія Ківалова" два - Олексій Кісловський і Вадим Підгородинський.

Відносно Вадима Підгородиньского і Ірини Куценко зафіксована найбільша кількість випадків неперсонального голосування – на 56% із відвіданих ними сесіях, Олег Совік голосував "за іншого" на 25% відвіданих засідань. Відносно інших депутатів зафіксовані випадки неперсонального голосування лише на одній із відвіданих ними сесіях. 

Для порівняння, протягом першого року повноважень ради відносно 11 депутатів зафіксовано випадки неперсонального голосування, протягом другого та третього років повноважень – відносно 12 депутатів. 

Нагадаємо, в облКВУ назвали лідерів та аутсайдерів серед депутатів Одеської міськради. Лише третина депутатського корпусу Одеської міської ради отримала  позитивні бали за результатами персональної оцінки їхньої діяльності впродовж четвертого року повноважень щодо відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

Також в облВКУ розповіли, що по завершенню четвертого року повноважень на депутатському порталі оприлюднено інформацію відносно всіх 64 депутатів Одеської міської ради. Проте відносно деяких депутатів така інформація є неповною або неактуальною.

Активність використання депутатами соціальних мереж у спілкуванні з виборцями залишається невисокою. Про те, хто саме та як спілкується у Facebook також йшлося на пресконференції.

Крім того, у поточному році вперше застосовується такий критерій доброчесності депутатів як голосування при розгляді "спірних" проєктів рішень. Він визначає дотримання виваженої позиції при розгляді проєктів рішень, які в процесі підготовки не пройшли належного обговорення або вивчення інтересів громадськості та не отримали позитивних відгуків з боку широкого кола експертної спільноти міста.

Більше інформації кожного депутата по кожному критерію дивіться на сайті attestation.in.ua.

Повне відео пресконференції дивіться за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» — ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Фото: Одеська міськрада

Поділитися