30 квітня 2020 р. 19:48

Як звітували депутати Одеської обласної ради про свою роботу впродовж 2019 року

Як звітували депутати Одеської обласної ради про свою роботу впродовж 2019 року

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад",  депутати періодично, але не рідше одного разу на рік зобов'язані звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. 

Рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями. Тож для виконання цього положення Одеської обласною радою було прийнято рішення про проведення звітної кампанії депутатів Одеської обласної ради, в ході якої депутати мають прозвітувати про свою діяльність за 2019 рік.

У рамках моніторингової кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» аналітики Одеської обласної організації «Комітет виборців України» у телефонному режимі поспілкувалися з помічниками та самими депутатами Одеської обласної ради, аби дізнатись, як іде процес звітування.

Станом на 28 квітня прозвітували 24 депутати Одеської обласної ради. Варто зауважити, що публічну презентацію свого звіту на відкритій зустрічі з виборцями представили:  Олександр Бондаренко, Аркадій Губерник, Микола Дерев’янко, Олег Кутателадзе ("БПП «Солідарність»), Віктор Андрєєнков, Віталій Саутьонков, Ігор Кліменко («Опозиційний блок»), Олександр Барський, Леонід Шимон (ВО «Батьківщина»), Юрій Дімчогло, Олег Сулаков («Наш Край»), Олексій Кобильніков («Відродження»). 

Більшість депутатів, які опублікували свої звіти, зробили це в місцевих ЗМІ, які працюють у їхніх виборчих округах. Соціальну мережу Facebook як платформу для публікації звіту використали Марина Зінченко, Олексій Кобильников та Віктор Андрєєнков. 

Також аналітики перевірили, наскільки опубліковані депутатами звіти відповідають вимогам закону, адже, відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їхнього виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.

На запит експертів про надання електронної версії опублікованих звітів надійшли тексти звітів: Юрія Дімчогло, Марини Зінченко, Ігоря Кліменка, Олексія Кобильнікова, Ігоря Недозимованного, Владислава Фініка, Ігната Братінова, Олександра Барського, Аркадія Губерника, Миколи Дерев’янка, Олега  Кутателадзе, Володимира Сушкова, Олександра Адзеленка, Віктора Андрєєнкова, Сергія Петровського, Олега Сулакова.

Всім вимогам закону відповідають звіти заступника голови Одеської обласної ради Юрія Дімчогло і депутатів Олексія Кобильнікова, Ігоря Кліменка, Марини Зінченко, Ігоря Недозимованого та Владислава Фініка. Звіт Віктора Андрєєнкова містить усю необхідну інформацію, окрім участі депутата у роботі органів ради. А в Олександра Адзеленка, Сергія Петровського та Олега Сулакова відсутня інформація про прийняті радою та її органами рішення.

Що ж стосується звітів Олега  Кутателадзе та Олександра Барського,  то в них відсутня інформація про прийняті радою та її органами рішення та про діяльність депутатів в раді та її органах, в які вони обрані.

Звіти Аркадія Губерника та Миколи Дерев’янка розкривають інформацію про роботу депутатів в окрузі, виконання ними доручень виборців та про роботу в раді та її органах. Водночас у звітах Олександра Барського та Олега Кутателадзе  вказана інформація про роботу депутатів у виборчому окрузі, про персональну участь депутата в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів та про виконання доручень виборців. 

У звітах  Ігната Братінова та Володимира Сушкова зазначається лише інформація про роботу депутата в окрузі та виконання ним доручень виборців.

Як бачимо, у своїх звітах депутати Одеської обласної ради частіше висвітлюють свою роботу в окрузі та виконання доручень виборців. Про особисту участь депутатів в обговоренні та прийнятті рішень ради — депутати згадують рідше. Принаймні, це стосується тих депутатів, чиї звіти вдалося вивчити експертам.

З опублікованими текстами звітів депутатів можна ознайомитись на сайті Одеської обласної ради. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням. 
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Поділитися