10 січня 2020 р. 12:21

Всього п’ятеро депутатів Роздільнянської міськради відвідали всі пленарні засідання у 2019 році

Всього п’ятеро депутатів Роздільнянської міськради відвідали всі пленарні засідання у 2019 році

У рамках проекту «Депутати місцевих рад. Атестація» ми продовжуємо досліджувати дисциплінованість депутатів Роздільнянської міської ради сьомого скликання. Сьогодні пропонуємо вашій увазі дослідження відвідуваності пленарних засідань, що є одним із індикаторів дисциплінованості депутатів місцевих рад.

У відповідності до частини третьої статті 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить. При цьому законодавство передбачає можливість застосування санкцій до недисциплінованих обранців.

Троє депутатів Роздільнянської міської ради у 2019 році були відсутні на половині пленарних засідань, двоє пропустили 70% засідань, а ще троє взагалі не з’явилися на засіданнях жодного разу.

Долучились до псування депутатського іміджу чверть депутатів. 3 роздільнянські депутати — Олена Тегляєва, Віталій Доронін  і Дмитро Комков не були на жодному  з пленарних засідань ради, ще двоє — Юрій Кукса і Сергій Голубов, пропустили 7 засідань із 9, а Василь Писаренко і Олена Процюк пропустили близько 50% засідань.

Лише п’ятеро депутатів Роздільнянської міськради можуть слугувати взірцем для колег: Ганна Головко, Оксана Дмитренко, Олександр Ісаєв, Наталя Топтунова і Наталя Швець були присутніми і активно працювали на всіх засіданнях минулого року.

Навантаження на депутатів, які працюють на волонтерських засадах, не таке вже й високе. За рік відбулося 9 пленарних засідань. І хоча засідає рада у робочий час, триває засідання дві-три години.

На завершення аналізу дисциплінованості депутатського корпусу Роздільнянської міської ради сьомого скликання зазначимо, що індивідуальні показники відвідуваності депутатів пленарних засідань не впливали на робочу спроможність ради.  Та слід нагадати, що недисциплінованість є однією з підстав для відкликання депутата. Так, частина 2 стаття 37 Закону про статус депутата місцевих рад наголошує, що підставою для відкликання депутата місцевої ради є у тому числі пропуск ним протягом року більше половини пленарних засідань ради. 

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися