22 травня 2020 р. 12:23

В облКВУ назвали лідерів та аутсайдерів серед депутатів Одеської міськради

В облКВУ назвали лідерів та аутсайдерів серед депутатів Одеської міськради

Лише третина депутатського корпусу Одеської міської ради отримала  позитивні бали за результатами персональної оцінки їхньої діяльності впродовж четвертого року повноважень щодо відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

Такі результати представили журналістам під час пресконференції 22 травня представники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України».

Так, відповідно до результатів оцінювання у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», максимальний бал за свою діяльність впродовж 2019 року – «5» - отримали три депутати: Олексій Єремиця, Ольга Квасніцька та Ганна Позднякова.

Мінімальну оцінку має Олексій Кисловський – «1».

За даними облКВУ, порівнянно з попереднім роком оцінювання кількість депутатів, які отримали найвищу оцінку зменшилась з семи депутатів до трьох. Також зменшилася кількість депутатів, які отримали оцінку «4» - з 33 до 20.

Так, у порівнянні з попереднім роком, з 5 до 4 балів зменшилися оцінки Оксани Гончарук, Олександра Іваницького, Лілії Леонідової та Вадима Терещука.

З 4 до 3 балів зменшилися оцінки одинадцяти депутатів, з 4 до 2 балів –у дев’яти депутатів. Ще у десяти обранців оцінки зменшилися з 3 до 2 балів.

При цьому лише два депутати - Віктор Новак та Дмитро Танцюра – покращили свої торішні оцінки з 3 до 4 балів. Оцінка Новака підвищилась завдяки підготовці річного звіту та проведенню публічної звітної кампанії. До підвищення оцінок Танцюри призвели оновлення актуальної інформації про прийом виборців на офіційному сайті міста та підвищення загальної якості змісту річного звіту.

Найбільше на зниження оцінок депутатів Одеської міської ради вплинули критерії підзвітності громадянам, адже, у порівнянні з минулим роком, на 30% зменшилася кількість депутатів, які прозвітували про свою діяльність за 2019 рік. Як зазначили в облКВУ, певним чином на можливості проведення депутатами звітів впливали карантинні обмеження. Тим не менш, всі депутати могли скористатися можливостями проведення звітних кампаній онлайн, а також, принаймні, готувати тексти своїх звітів та оприлюднювати їх.  

Також зафіксовано зниження активності депутатів у роботі ради (відвідування засідань сесій та постійних комісій).

Водночас за результатами опитування в якості трьох «найкращих депутатів» Одеської міської ради протягом четвертого року повноважень 60% опитаних експертів назвали Лілію Леонідову, ще 57% - Ольгу Квасніцьку та 52% експертів віддали свої голоси за Ганну Позднякову. Навпаки, серед трьох «найгірших депутатів» експерти визначили  Ірину Куценко (30% опитаних), Андрія Кісловського (22%) та Юрія Шумахера (22%). До переліку в якості «найгірших депутатів» 19% експертів також віднесли Олега Бриндака.

Більше інформації кожного депутата по кожному критерію дивіться на сайті attestation.in.ua.

Повне відео пресконференції дивіться за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» — ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Фото: Одеська міськрада

Поділитися