15 вересня 2020 р. 13:24

Третина депутатів Одеської міської ради не звітували про роботу за четвертий рік повноваженнь

Третина депутатів Одеської міської ради не звітували про роботу за четвертий рік повноваженнь

Більшість - 41 з 64 депутатів Одеської міської ради - прозвітували про свою діяльність протягом четвертого року повноважень.

Про це під час презентації практик звітування депутатів міськради розповіли представники Одеського Комітету виборців України, які реалізують проєкт «Атестація депутатів місцевих рад».

Як стало відомо на пресконференції, більшість депутатів Одеської міської ради виконали вимогу щодо оприлюднення звіту про результати своєї діяльності. Проте проведення публічних звітних кампаній так і не стало загальним трендом. 

На Депутатському порталі опубліковано звіти 39 депутатів, ще двоє оприлюднили свої звіти на особистих сторінках у соціальній мережі Facebook. 

З тих депутатів, які підготували звіти, тільки щодо 21 наявна підтверджена інформація про проведення публічних заходів зі звітування на зустрічах з виборцями.  

Карантинні обмеження частково могли вплинути на організацію публічних зустрічей депутатів із громадянами. Проте жоден з депутатів міської ради не скористався пропозиціями громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» стосовно організації звітних кампаній в онлайн форматі.  

«Для нас важливо впровадити саме стандарти роботи депутатів. Тому що підзвітність - це найважливіша складова цієї роботи. І тому прикро, що з одного боку не всі депутати звітують, але з іншого - більшість все ж відзвітували», - пояснив голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

З 41 звіту п'яти вимогам, встановленим Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», відповідають змісти звітів лише восьми депутатів. Зміст половини звітів депутатів (20) відповідає лише трьом вимогам законодавства. 

Найменше уваги у своїх звітах депутати приділяють інформуванню про діяльність у раді та в її органах, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання та про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів. 

«Найчастіше депутати в звітах кажуть про те, що  вони зробили у своєму окрузі, але справа депутата в міській раді - турбота за все місто і усю громаду, а не лише одного округу», - зазначила менеджерка проєкту «Атестація депутатів місцевих рад» Анастасія Матвієнко

У 2019 році обсяг коштів депутатського фонду становив 96 мільйонів гривень (по 1,5 млн грн на кожного депутата). За результатами четвертого року повноважень інформація про використання коштів депутатського фонду є у 29 з 41 оприлюдненого звіту депутатів. 

Нагадаємо, що громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» з 2015 року відстежує, як місцеві депутати реалізують свої повноваження, а також надає зацікавленим місцевим депутатам сприяння в підвищенні рівня відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності своєї діяльності. 

«Часто у своїх звітах депутати розповідають, що вони щось зробили за кошти депутатського фонду. Але не слід забувати, що цей депутатський фонд створений з бюджетних коштів, тобто з коштів громади, а не власних коштів депутата, або його партії», - зазначила Анастасія Матвієнко. 

Повний звіт можна завантажити тут.

ВІДЕО: ТУТ

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.

Слідкуйте за оновленнями:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів міські ради 15 обласних центрів України та міста Києва, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua. За реалізацію заходів проєкту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

                

Поділитися