22 травня 2020 р. 16:09

Розслабилися: в облКВУ розповіли, як депутати Одеської міськради відвідували комісії, сесії та кнопкодавили

Розслабилися: в облКВУ розповіли, як депутати Одеської міськради відвідували комісії, сесії та кнопкодавили

На завершення четвертого року повноважень Одеської міської ради зменшилась активність відвідування депутатами сесій та засідань постійних комісій.

Про це йшлося сьогодні, 22 травня, під час пресконференції, яку дали голова Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко та менеджерка проєктів Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анастасія Матвієнко.

У період з 1 листопада 2018 року по 30 жовтня 2019 року відбулось дев'ять пленарних засідань, в тому числі одне позачергове засідання сесії. 

Порівнянно з минулим роком, всі 100% засідань сесій відвідали 29 депутатів (на три депутати більше, ніж минулого року). Проте, три депутати пропустили більше, ніж половину засідань сесій (у 2018 році – жоден депутат): Віктор Наумчак (фракція "БПП "Солідарність") та Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам") були відсутніми на 56% засідань, а Вячеслав Беженар (фракція "Опозиційний блок") пропустив 78% засідань.

Трохи більше половини засідань відвідали два депутати: Вадим Іоргачов та Дмитро Пеструєв (фракція "Довіряй ділам") були присутніми на 55% засідань.

Шість депутатів відвідали лише шість засідань сесій, що складає 67% від загальної кількості: Василь Ієремія (фракція "Опозиційний блок"), Олег Камінкер, Лілія Леонідова, Ілля Мозолєв (фракція "БПП "Солідарність"), Юрій Крук та Андрій Терновський (фракція "Довіряй ділам").

Ще 24 депутати відвідали від 70 до 90% проведених засідань (сім або вісім сесій) . 

Всі 100% пленарних засідань сесій відвідали 29 депутатів (торік 26). У фракції "БПП "Солідарність – таких депутатів п'ять , у фракції "Довіряй ділам" – 11 , у фракції "Опозиційний блок" – шість , у фракції "Об'єднання "Самопоміч" – один , у фракції "УМП Сергія Ківалова" – чотири . Також на всіх засіданнях були присутніми два позафракційних депутати.

З 33 до 24 депутатів зменшилася кількість депутатів, які були присутніми на 55-70% відсотка сесій. 

За практикою, відвідування засідань постійних комісій є менш популярним серед депутатів, ніж відвідування пленарних засідань сесій. 

Так, вперше за три роки оцінювання депутатів у Одеській міській раді зафіксовано повне ігнорування участі обов’язку щодо роботи в складі постійних комісій. Вячеслав Беженар та Андрій Неугодніков не відвідали жодного засідання постійної комісії, членами якої вони є. 

Всі 100% засідань постійних комісій, до складу яких вони входять, відвідали лише 18 депутатів . У порівнянні з минулим роком всі засідання постійних комісій відвідали 19 депутатів. 

На більше ніж 90% засідань комісій були присутніми сім депутатів . У минулому році таких депутатів було чотири.

Від 80 до 90% засідань постійних комісій відвідали 12 депутатів , від 50 до 80% - 16 депутатів . 

Рівно половину (50%) засідань постійних комісій пропустили два депутати: Ірина Куценко (фракція "Довіряй ділам") та Віктор Новак (фракція "Опозиційний блок"). В порівнянні з минулим роком на половині засідань постійних комісій були присутніми три депутати.

Менше половини засідань своїх комісій відвідали шість депутатів. Віктор Наумчак (фракція "БПП "Солідарність") був присутнім лише на 48% засідань, Дмитро Пеструєв (фракція "Довіряй ділам") на 42%, Тетяна Плаксій (фракція "Довіряй ділам") – на 38%, Юрій Крук (фракція "Довіряй ділам") – на 33%. Найменшу кількість засідань відвідали Богдан Гіганов (позафракційний) – 17% засідань та Ольга Кулакевич (фракція "Опозиційний блок"), яка була присутньою лише на 14% з проведених засідань. У минулому році менше половини засідань відвідали вісі депутатів.

Протягом всіх років повноважень депутатів Одеської міської ради сьомого скликання майже незмінною залишається активність депутатів ради у виступах під час ухвалення рішень на засіданнях сесій.

29 з 64 депутатів ради жодного разу змістовно не виступали під час відвіданих ними сесій. Близький показник виступів зафіксовано і протягом 2017 та 2018 років (по 30 депутатів).

Під час більшої частини засідань сесій виступали сім депутатів (на рівні минулого року). На всіх 100% сесіях виступали п'ять депутатів: Олексій Єремиця, Ольга Квасніцька, Ганна Позднякова, Вадим Терещук та Олександр Орлов. Минулого року в переліку депутатів зі 100% виступів замість Ольги Квасніцької та Вадима Терещука були Богдан Гіганов і Олексій Горін.

Найбільше, в порівнянні з попереднім роком, знизилась активність депутатів в подачі депутатських запитів.

У порівнянні з минулим роком, лише одна депутатка скористалася правом подачі депутатського запиту, в тому числі індивідуального - Ольга Квасніцька. За попередній рік повноважень ради було подано 12 індивідуальних та чотири колективних депутатських запитів.

Також в облКВУ розповіли, що зареєстрували 24 випадків "кнопкодавства" під час сесійних засідань. Протягом четвертого року повноважень ради зафіксовані випадки кнопкодавства відносно депутатів, які представляють дві фракції – "Довіряй ділам" та УМП "Сергія Ківалова". 

Нагадаємо, в облКВУ назвали лідерів та аутсайдерів серед депутатів Одеської міськради. Лише третина депутатського корпусу Одеської міської ради отримала  позитивні бали за результатами персональної оцінки їхньої діяльності впродовж четвертого року повноважень щодо відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

Також в облВКУ розповіли, що по завершенню четвертого року повноважень на депутатському порталі оприлюднено інформацію відносно всіх 64 депутатів Одеської міської ради. Проте відносно деяких депутатів така інформація є неповною або неактуальною.

Активність використання депутатами соціальних мереж у спілкуванні з виборцями залишається невисокою. Про те, хто саме та як спілкується у Facebook також йшлося на пресконференції.

Більше інформації кожного депутата по кожному критерію дивіться на сайті attestation.in.ua.

Повне відео пресконференції дивіться за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» — ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Фото: Одеська міськрада

Поділитися