15 січня 2020 р. 12:49

Причиною оголошення про конфлікт інтересів депутатами Одеської облради стали фінансові питання

Причиною оголошення про конфлікт інтересів депутатами Одеської облради стали фінансові питання

«Атестація депутатів місцевих рад» провела моніторингову кампанію, аби перевірити, наскільки сумлінно депутати Одеської обласної ради дотримуються приписів Закону «Про запобігання корупції».

Весь матеріал базується на протоколах сесій Одеської обласної ради у період від 21 грудня 2018 року по 7 жовтня 2019 року.

За вказаний період часу Одеська обласна рада провела сім сесій, протягом яких сім раз оголошувалось про наявність конфлікту інтересів у депутатів Одеської обласної ради. 

Найчастіше дотримувався процедури врегулювання конфлікту інтересів заступник голови Одеської обласної ради Юрій Дімчогло, який заявляв про це двічі під час 21-ої сесії 21 грудня 2018 року. Обидва рази питання стосувалися умов оплати роботи заступника голови Одеської обласної ради під час розгляду питань Про внесення змін до рішення обласної ради від 16 червня 2017 року № 452-VII «Про умови оплати праці керівників обласної ради та працівників апарату обласної ради» та «Про встановлення надбавки за вислугу років заступнику голови обласної ради Дімчогло Ю.Д».

Ще п’ять депутатів Одеської обласної ради оголошували про наявність у них конфлікту інтересів по одному разу. Так, Олександр Адзеленко зробив заяву про конфлікт інтересів під час розгляду групи питань, які стосуються надання пільг з орендної плати за користування об’єктами спільної власності територіальних громад області на 21-ій сесії Одеської обласної ради. На тій же сесії аналогічну заяву зробив і Вадим Теплицький під час розгляду питання Про внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2017 року № 649-VII «Про обласний бюджет Одеської області на 2018 рік». 

Олексій Кобильніков дотримався процедури врегулювання конфлікту інтересів під час розгляду питання «Про обрання до складу постійної поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Одеській області представників громадськості" на 24-ій сесії Одеської обласної ради 16 серпня 2019 року». 

На 26-ій сесії Одеської обласної ради 4 вересня 2019 року одразу двоє депутатів оголосили про наявність у них конфлікту інтересів та не брали участь у голосуванні. Для Вадима Шкарівського конфліктним стало питання «Про встановлення надбавки за вислугу років першому заступнику голови обласної ради Шкарівському В.М.» Роман Сеник  врегулював конфлікт інтересів під час розгляду питання «Про внесення змін до рішення обласної ради від 12 листопада 2015 року № 7-VII «Про обрання голів постійних комісій Одеської обласної ради VII скликання», відповідно до якого його було обрано головою постійної комісії обласної ради з питань транспорту, зв’язку та морегосподарського комплексу. 

Нагадаємо, що конфлікт інтересів виникає у особи, коли існує протиріччя між її приватними інтересами з однієї сторони та необхідністю виконання представницьких повноважень з іншої. Задля врегулювання цієї ситуації для депутатів місцевих рад Закон України "Про запобігання корупції" передбачає усне повідомлення про наявність конфлікту інтересів та відмову у голосуванні за конфліктне питання.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися