14 жовтня 2020 р. 20:44

На місцевих виборах 45 чинних депутатів Одеської міськради знову поборються за мандат

На місцевих виборах 45 чинних депутатів Одеської міськради знову поборються за мандат

На місцевих виборах 45 чинних депутатів Одеської міської ради знову поборються за мандат до міськради, ще шестеро – за мандати до обласної та районної рад.

Експерти громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» здійснили моніторинг виборчих списків політичних партій, що висунули кандидатів у депутати Одеської міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

У цьому матеріалі ми проаналізуємо кількість чинних депутатів, що балотуються на виборах-2020, та визначимо, чи змінили вони свою політичну приналежність у порівнянні з минулими виборами до Одеської міської ради.

Загалом Одеською міською територіальною виборчою комісією Одеського району Одеської області зареєстровано 738 кандидатів від 14 політичних партій. 

Найбільшу кількість кандидатів (64) висунули партії ВО «Батьківщина», «За майбутнє» та «Слуга народу». Найменше кандидатів (41) – у списках партій «ВО «Свобода», «Партія Шарія» та «Перемога Пальчевського».

В цілому 45 чинних депутатів Одеської міської ради балотуються від 10 з 14 зареєстрованих на виборах політичних партій.
 


Інфографіка

Партія «Блок Дмитра Голубова» висунула 53 кандидати, з яких чотири є чинними депутатами Одеської міської ради. Це Денис Григор’єв, Сергій Голдаков, Петро Іонов та Дмитро Палпатін

Всі чинні депутати, які зареєстровані кандидатами від партії «Блок Дмитра Голубова», змінили свої партійні вподобання. Так, на минулих виборах Денис Григор’єв, Сергій Голдаков та Петро Іонов отримали мандати з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність»», а Дмитро Палпатін – з партією «Довіряй ділам».

Однак наразі статус цих політичних діячів на нинішніх виборах ще не вирішений, оскільки зараз триває судовий розгляд щодо скасування рішення про їх реєстрацію.

Партія ВО «Батьківщина» на виборах до Одеської міської ради висунула 64 кандидати. З усього переліку кандидатів від партії балотується лише один чинний депутат міськради Віктор Новак. Мандат депутата він отримав на минулих виборах, балотуючись від партії «Опозиційний блок». Проте в липні 2020 року вийшов із фракції та увійшов у склад депутатської групи ВО «Батьківщина».

Партія «ВО «Свобода» висунула 41 кандидата. З них – жодного чинного депутата Одеської міської ради.

Від партії «Голос» зареєстровано 51 кандидата. В списку партії - один чинний депутат Одеської міської ради Олександр Захаров. Був обраний депутатом від партії «Об'єднання «Самопоміч»», в березні 2020 року у зв'язку із розпуском фракції став позафракційним депутатом.

Партія «Довіряй ділам» висунула 50 кандидатів. В списках цієї партії - найбільша кількість чинних депутатів Одеської міської ради – 19. Це Олег Бриндак, Людмила Варавва, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Василь Ієремія, Володимир Кірєєв, Андрій Кісловський, Олексій Кісловський, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Олександр Матвєєв, Левон Нікогосян, Світлана Осауленко, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний, Дмитро Танцюра, Андрій Терновський, Олександр Шеремет, Юрій Шумахер

Троє з кандидатів лишили лави партії, від якої отримали мандат на минулих виборах. Василь Ієремія був обраний до міської ради від партії «Опозиційний блок», Олексій Кісловський та Світлана Осауленко – від «Української морської партії Сергія Ківалова».  

Від партії "Європейська Солідарність» балотуються 56 кандидатів. З них шість – чинні депутати міської ради. Це Олександр Аміци, Олег Звягін, Віктор Наумчак, Олексій Потапський, Едуард Стась, Вадим Терещук. Змінили партійні кольори на виборах 2020 року Олександр Аміци та Вадим Терещук. Депутатський мандат ці два депутати на виборах 2015 року отримали з партією «Об'єднання «Самопоміч».

Партія «За майбутнє» висунула 64 кандидати. Чотири кандидати є чинними депутатами Одеської міської ради – Ганна Позднякова, Лілія Рогачко, Оксана Гончарук, Вячеслав Беженар. Всі чинні депутати на минулих виборах отримали мандати з іншими партіями. Так, Ганна Позднякова стала депутаткою від партії «Об'єднання «Самопоміч»», Лілія Рогачко, Оксана Гончарук та Вячеслав Беженар – від партії «Опозиційний блок». 

Партія «Національний корпус» на виборах до міської ради висунула 43 кандидати, з них жоден не має представницького мандата міськради.

Партія «Опозиційна платформа – За життя» висунула 62 кандидати, п'ять з яких – чинні депутати Одеської міської ради. Це Богдан Гіганов, Олексій Єремиця, Володимир Корнієнко, Лілія Леонідова та Ольга Кулакевич. У порівнянні з минулими місцевими виборами, всі чинні депутати змінили політичну партію, від якої балотуються до ради. Богдан Гіганов, Олексій Єремиця та Ольга Кулакевич отримали мандат на виборах 2015 з партією "Опозиційний блок", Лілія Леонідова – з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність»»,  а Володимир Корнієнко – з «Українською морською партією Сергія Ківалова».

На сайті Центральної виборчої комісії оприлюднено список з 41 кандидата, висунутих «Партією Шарія» та зареєстрованих Одеською міською ТВК 28 вересня 2020 року. Проте 6 жовтня 2020 року Одеська міська ТВК постановою №140 скасувала реєстрацію 16 кандидатів у депутати від цієї партії за зверненням партії. 

Жоден з кандидатів партії не має чинного представницького мандату міської ради.

Партія «Перемога Пальчевського» висунула 41 кандидата, в переліку яких також не має чинних депутатів. 

Партія «Сила і Честь» висунула 57 кандидатів, з яких один Микола Крикливий - чинний депутат Одеської міської ради. Він був обраний на виборах 2015 року від «Української морської партії Сергія Ківалова».

Партія «Слуга народу» висунула для участі у виборах 64 кандидати, з яких Ольга Квасніцька та Тетяна Малихіна є чинними депутатками Одеської міської ради. Варто зауважити, що мандат депутатки міськради на минулих виборах Ольга Квасніцька отримала з партією «Об'єднання «Самопоміч»», а Тетяна Малихіна – з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність»». 

Українська морська партія Сергія Ківалова висунула 51 кандидата. З тих кандидатів, які балотуються на виборах-2020, двоє є чинними депутатами Одеської міської ради – Андрій Неугодніков і Вадим Підгородинський. Партійну приналежність депутати не змінювали. 

Моніторингом «Атестації» також було охоплено виборчі списки партій, які висунули кандидатів на виборах до Одеських обласної та районної рад.

За результатами аналізу ми виявили ще шість чинних депутатів Одеської міської ради, які на цих виборах вирішили отримати мандат від виборців Одеського району або області.

Василь Шкрябай, який на місцевих виборах у 2015 році балотувався від партії «Довіряй ділам», висунутий кандидатом у депутати від партії «ВО «Батьківщина»» до Одеської обласної ради. Крім того, ще і вступив до лав цієї партії.

Юрій Крук та Олег Совік на виборах до Одеської обласної ради висунутий партією «Довіряй ділам», з якою брав участь у минулих виборах до Одеської міської ради.

Антоніна Наконечна балотується до Одеської районної ради від партії «Довіряй ділам».

Володимир Варещенко та Наталія Данилко на виборах до Одеської районної ради висунуті від партії «Слуга народу». На місцевих виборах у 2015 році балотувалися від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»».

Одночасно балотуються до Одеської міської та обласної рад депутатки Ірина Куценко та Тетяна Плаксій від партії «Довіряй ділам», Олександр Аміци та Олег Звягін від партії «Європейська солідарність", Вячеслав Беженар від партії «За майбутне», Олексій Єремиця від партії «Опозиційна платформа – За життя», Тетяна Малихіна від партії «Слуга народу» та Вадим Підгородинський від Української морської партії Сергія Ківалова.

Одночасно балотуються до Одеської міської та районної рад Сергій Голдаков, Денис Григор'єв, Петро Іонов та Дмитро Палпатін від партії «Блок Дмитра Голубова», Олексій Потапський від партії «Європейська Солідарність» та Оксана Гончарук від партії «За майбутнє».

Одночасно балотуються до Одеської обласної та районної рад Василь Шкрябай від партії «ВО «Батьківщина»» та Наталія Данилко від партії «Слуга народу».

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка вебплатформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися