15 квітня 2020 р. 14:18

Майже 44 мільйони гривень на боротьбу з коронавірусом: як епідемія вплинула на розподіл коштів депутатського фонду Одеської міської ради

Майже 44 мільйони гривень на боротьбу з коронавірусом: як епідемія вплинула на розподіл коштів депутатського фонду Одеської міської ради

Ситуація зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу COVID-19 вплинула на всі без винятку сфери життя людей в цілому світі.

Аналітики кампанії "Атестація місцевих депутатів" спробували показати, як депутати Одеської міської ради в рамках своїх повноважень відповідають на виклики пандемії. А ще порівняли, як саме змінилися пріоритети серед місцевих обранців щодо розподілу коштів депутатського фонду 2020 року у порівнянні з минулими роками.

Варто нагадати, що депутатський фонд Одеської міської ради – це кошти бюджету розвитку, що за заявою депутата скеровуються на фінансування винятково капітальних робіт у виборчому окрузі. Фактично депутатський фонд – це гроші платників податків, які депутат може витратити на покращення інфраструктури свого округу. В ідеальному варіанті таке рішення обранець може приймати після консультацій з мешканцями округу або за "наказами" виборців. 

У 2020 році обсяг коштів депутатського фонду Одеської міської ради становить 128 мільйонів гривень, або по 2 мільйони гривень на кожного з 64 депутатів. Для порівняння, у 2017 році депутатський фонд складав 32 млн грн (по 500 тис. грн на депутата), у 2018 – 64 млн грн (по 1 млн грн), у 2019 році – 96 млн грн (по 1,5 млн грн).

Коли наприкінці 2019 року депутати своїм рішенням підвищили розмір депутатського фонду з 1,5 до 2 мільйонів гривень на кожного, певно, розраховувала нао те, скільки "корисного" вони зможуть зробити для виборців напередодні місцевих виборів восени 2020 року. Але життя вносить свої корективи.  

На сесії Одеської міської ради, що відбулася 18 березня 2020 року, вперше пролунали пропозиції від депутатів щодо перерозподілу коштів депутатського фонду на департамент охорони здоров'я для вжиття заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу в Одесі. Спочатку говорили про виділення 100 тис. грн з фонду кожного депутата, потім - "хто скільки зможе", ще пропонували "скинутися" по 5 млн грн з кожної фракції.  Після сесії депутати на своїх особистих сторінках у Facebook почали активно поширювати заяви щодо скерування коштів фонду на заходи щодо протидії коронавірусу. 




      
Скріни сторінок Facebook Звягіна, Лозовенко, Варещенко, Палпатіна, Кісловського.

За інформацією Одеської міської ради, яку аналітики отримали у відповідь на запит, 39 депутатів вже направили кошти депфонду 2020 року на департамент охорони здоров'я на загальну суму 43,92 млн грн.

Показовим є факт, що у порівнянні з 2018 та 2019 роками, на департамент охорони здоров'я скеровувалось майже в 40 разів менше коштів депутатського фонду. Адже в пріоритетах у депутатів було встановлення дитячих майданчиків або заміна вікон у парадних житлових будинків тощо. 


У 2018 році департамент охорони здоров'я виступав головним розпорядником коштів на виконання робіт по депутатському фонду у сумі 2,3 млн грн, у 2019 році – 1,1 млн грн. У 2020 році – вже направлено рекордну суму у майже 44 млн грн.


Суми коштів депутатського фонду, що виділялись протягом останніх років на різні сфери, є показовими для порівняння загалом пріоритетів місцевих депутатів. Традиційно найбільше коштів йшло на департамент міського господарства та управління капітального будівництва, які і виступали замовниками робіт з облаштування дитячо-спортивних майданчиків, зупинкових комплексів, ремонтів житлових будинків, парадних, заміні віконних блоків та інших об'єктів благоустрою. Цілком зрозумілим є такий підхід до використання коштів депфонду, адже саме такі види робіт можна "показати в натурі" виборцям як один з результатів своєї діяльності. Адже системні зміни у соціально-культурній сфері важко перевести у площину "добрих справ", тому що їх впровадження потребує багато часу, а змістовні результати можна побачити тільки через кілька років.

Як видно, у попередні роки проблеми системи охорони здоров'я міста, яка сьогодні стикається із серйозним випробуванням та працює у великому навантаженні, у минулих роках були поза зоною уваги депутатського корпусу.


Тому рішення окремих депутатів та фракцій щодо перерозподілу коштів своїх депутатських фондів з одного боку є оптимальною та ефективною відповіддю на сьогоденний виклик та направлено на використання всіх наявних ресурсів для подолання епідемії коронавірусу. З іншого боку, ситуація, що спонукала депутатів згадати про медицину, є результатом певної недалекоглядності щодо фінансування всієї соціальної сфери по залишковому принципу.

Однак, повернемося до депфонду 2020 року.  Хто ж саме розподілив кошти фонду на боротьбу з коронавірусом? Отже, станом на 1 квітня 2020 року 39 депутатів направили кошти на департамент охорони здоров'я на загальну суму 43,9 млн грн. З них 29 депутатів у виді витрат зазначили "придбання обладнання довгострокового користування з метою створення умов для якісного лікування хворих на вірусну інфекцію" або "запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", надавши департаменту самостійно вирішувати спрямованість коштів. Ще 10 депутатів обрали ті запобіжні заходи та конкретні медичні заклади, куди вважають за необхідним направити кошти депфонду. 

Так, по два мільйони гривень на протидію коронавірусу направили сім депутатів:  Валентин Гапуніч, Вадим Іоргачов, Марина Лозовенко, Дмитро Пеструєв та Василь Шкрябай (фракція "Довіряй ділам"), Олексій Потапський (позафракційний), Віктор Новак (фракція "Опозиційний блок"). Причому останній направив кошти через департамент охорони здоров'я на капітальний ремонт систем киснезабезпечення та медичної сигналізації КНП "Міська клінічна лікарня №10". 

На придбання медичного обладнання КНП "Міська клінічна лікарня №10" ще 1,99 млн грн виділила Тетяна Малихіна ("БПП "Солідарність").

Загалом на департамент охорони здоров'я Едуард Стась (фракція "БПП "Солідарність") скерував 1,8 млн грн, Людмила Себова (фракція "Довіряй ділам") – 1,2 млн грн. Депутат Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам") виділив 1,05 млн грн на загальні заходи щодо протидії коронавірусу та 550 тис. грн на придбання медичного обладнання КНП "Пологовий будинок №1".

По одному мільйону гривень зі своїх фондів на потреби департаменту охорони здоров'я для протидії коронавірусу перерозподілили ще 20 депутатів. Це Олег Звягін, Олег Камінкер (фракція "БПП "Солідарність"), Денис Балух, Людмила Варавва, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Володимир Кірєєв, Юрій Крук, Олександр Матвєєв, Антоніна Наконечна, Левон Нікогосян, Тетяна Плаксій, Олег Совік, Дмитро Танцюра, Андрій Терновський, Олександр Шеремет (фракція "Довіряй ділам"), Володимир Корнієнко, Микола Крикливий, Світлана Осауленко (фракція УМП Сергія Ківалова) та Олександр Аміци (позафракційний).

Зокрема Олег Звягін скерував свій фонд на придбання медичного обладнання КНП "Міська клінічна лікарня №10".

Ще вісім депутатів виділили на протидію вірусній інфекції від 90 до 900 тис. грн. Так, Андрій Неугодніков (фракція УМП Сергія Ківалова) направив 900 тис. грн, Олег Бриндак (фракція "Довіряй ділам") – 800 тис. грн, Богдан Гіганов (позафракційний) – 200 тис. грн, Олександр Орлов (позафракційний) – 139,5 тис. грн. 

Також Олег Бриндак та Лілія Рогачко (фракція "Опозиційний блок") виділили по 200 тис. грн на придбання медичного обладнання КНП "Міська клінічна інфекційна лікарня", Василь Ієремія (фракція "Опозиційний блок") – 500 тис. грн на капітальний ремонт ліфту КНП "Міська клінічна лікарня №10". 

Лілія Леонідова (фракція "БПП "Солідарність") та Олександр Орлов також конкретизували свої фонди, скерувавши 150 тис. грн та 100 тис. грн відповідно на придбання медичного обладнання КНП "Міська клінічна лікарня №8".  

Олександр Захаров (позафракційний) виділив 135,5 тис. грн на встановлення дитячого майданчику КНП "Дитяча міська поліклініка №3".

Для порівняння, у 2019 році тільки два депутати міської ради розподілили кошти на заклади охорони здоров'я – Олександр Захаров та Віктор Новак.

Інша частина депутатського фонду на 2020 рік розподілена наступним чином: 

Благоустрій території житлових будинків планують здійснити 21 депутат, встановити нові дитячі та спортивні майданчики – 19 депутатів, ремонт інженерних мереж та систем опалення – 14 депутатів, замінити віконні блоки та ремонтувати житловий фонд – по 11 депутатів, капітальні видатки на заклади освіти скерували сім депутатів, на соціальний заклад – 1 депутат. 

В цілому станом на 1 квітня депутатський фонд-2020 розподілено на загальну суму 101,6 млн. грн (або 79% від обсягу фонду). Поки що взагалі не скористалися своїм правом на розподіл коштів фонду п'ять депутатів. Це Вячеслав Беженар, Дмитро Вишняков (фракція "Опозиційний блок"), Віктор Наумчак ("БПП "Солідарність"), Ольга Квасніцька та Вадим Терещук (позафракційні). 

Ще 23 депутати мають залишки нерозподілених коштів від загального обсягу фонду у 2 млн грн.

Зауважимо, що інформація про перерозподіл коштів депутатського фонду актуальна станом на 1 квітня 2020 р. та не презентує остаточні дані відносно заяв всіх депутатів щодо розподілу фондів. Однак, вже можемо робити висновок, що у 2020 році більшість обсягу депутатського фонду буде витрачено саме на сферу охорони здоров'я.

Традиційно у рамках громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проводиться аналіз використання коштів депутатського фонду за попередній рік. Минулого року ми презентували результати аналізу використання депфонду Одеської міської ради за 2018 рік.

Нижче надаємо короткий аналіз використання депутатами коштів місцевого бюджету на своїх округах у 2019 році.

За інформацією, що викладена у звіті робочої групи по використанню коштів депутатського фонду Одеської міської ради, за підсумками 2019 року за ініціативи та під контролем депутатів головними розпорядниками бюджетних коштів виконано робіт на загальну суму 89 938, 6 тис. грн, що складає 94,5% від планових призначень (96 млн грн). 

Очікувано, що найбільше коштів депутатського фонду було направлено на департамент міського господарства (61,2 млн грн) та управління капітального будівництва (11 млн грн). 

За видами робіт кошти розподілено наступним чином. Найбільшою популярністю у депутатів, як і у 2018 році, користувалися роботи із заміни віконних блоків у житлових будинках. Такі види робіт профінансували 37 депутатів, або 58% від складу всього депутатського корпусу.



Нові дитячі та спортивні гральні майданчики на своїх округах встановили або відремонтували 28 депутатів (або 45% від складу ради). 

Капітальний ремонт житлових будинків, зокрема ремонт фасадів та покрівлі, заміну воріт та вхідних груп до парадних, ремонт відмостки житлових будинків профінансовано за рахунок фондів 26 депутатів (41% від складу ради).

Ремонт інженерних мереж, зовнішнього освітлення вулиць та систем тепло-, електро- і водопостачання здійснено на округах 22 депутатів (або 34%).

Через фонди 17 депутатів (27%) направлено капітальні видатки на загальноосвітні школи та дошкільні навчальні заклади.

Ще 12 депутатів (19%) коштами фонду здійснили благоустрій території своїх округів – відновлено покриття внутрішньодворової території, відремонтовано елементи благоустрою тощо.

Найменше коштів було виділено на соціально-культурну сферу. Так, лише два депутати направили депутатський фонд на заклади охорони здоров'я (дитяча поліклініка та дитяча лікарня). Один депутат виділив кошти на центр реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку. На розвиток бібліотек міста кошти депутатського фонду були направлені також лише двома депутатами.

Тож сподіваємося, що політика фінансування сфери охорони здоров'я за минулі роки буде переглянута в сторону збільшення обсягу коштів не тільки депутатського фонду, але і міського бюджету Одеси в цілому.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися