22 травня 2020 р. 14:59

Лише 24 депутати Одеської міськради користуються соцмережею для інформування виборців

Лише 24 депутати Одеської міськради користуються соцмережею для інформування виборців

Активність використання депутатами соціальних мереж у спілкуванні з виборцями залишається невисокою.

Про це йшлося сьогодні, 22 травня, під час пресконференції представників Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолія Бойка, голови Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та Анастасії Матвієнко, менеджерка проєктів Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».

Зазначимо, що депутатський корпус Одеської міської ради складається з 64 обранців.

Наприкінці четвертого року повноважень зареєстрований особистий профіль у Facebook мають 56 депутатів Одеської міської ради. Ще 19 з них також мають і публічні сторінки у цій мережі. Не вдалося знайти або ідентифікувати у Facebook профілі восьми депутатів, а саме наступних: Олег Камінкер, Ілля Мозолєв (фракція "БПП "Солідарність"), Вадим Іоргачов, Олександр Матвєєв, Василь Шкрябай, Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам"), Вячеслав Беженар (фракція "Опозиційний блок"), Микола Крикливий (фракція "УМП Сергія Ківалова").

У роботі та інформуванні про свою діяльність використовують особисті профілі у соціальній мережі Facebook 24 депутати, що на чотири більше, ніж минулого року, а саме: Володимир Варещенко, Денис Григор’єв, Олег Звягін, Лілія Леонідова, Едуард Стась (фракція "БПП "Солідарність"), Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Левон Нікогосян, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний, Дмитро Танцюра, Олександр Шеремет (фракція "Довіряй ділам"), Оксана Гончарук, Олексій Єремиця, Василь Ієремія, Віктор Новак (фракція "Опозиційний блок"), Олександр Захаров, Ольга Квасницька, Ганна Позднякова, Вадим Терещук (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Володимир Корнієнко (фракція "УМП Сергія Ківалова"), Богдан Гіганов (позафракційний).

Використовують соціальну мережу для інформування, але не реагують на дописи користувачів, 10 депутатів  (на шість менше, ніж минулого року): Олена Фокіна (фракція "БПП "Солідарність"), Олег Бриндак, Юрій Крук, Дмитро Палпатін, Людмила Себова (фракція "Довіряй ділам"), Дмитро Вишняков, Ольга Кулакевич, Лілія Рогачко (фракція "Опозиційний блок"), Олексій Кісловський, Світлана Осауленко (фракція "УМП Сергія Ківалова").

Використання депутатами соціальної мережі для взаємодії з виборцями з року в рік поступово зростає: 17 у 2017 та 20 депутатів у 2018 році. Проте, 39% депутатів, зареєстрованих у Facebook, взагалі не залучають через соціальну мережу користувачів до діалогу та не інформують через неї про діяльність ради тощо.

З 56 депутатів, які зареєстровані на Facebook, 22 не використовують можливості соціальної мережі для інформування виборців про свою діяльність (на п'ять менше ніж минулого року). У профілях таких депутатів публікується особиста інформація, розважальний контент тощо. Іноді з'являються публікації щодо діяльности ради – завдяки тому, що у своїх дописах їх згадують колеги-депутати.

Нагадаємо, сьогодні, 22 травня, представники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» підбили підсумки роботи депутатів Одеської міської ради за четвертий рік повноважень. Лише третина депутатського корпусу Одеської міської ради отримала  позитивні бали за результатами персональної оцінки їхньої діяльності впродовж четвертого року повноважень щодо відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

По завершенню четвертого року повноважень на депутатському порталі оприлюднено інформацію відносно всіх 64 депутатів Одеської міської ради. Проте відносно деяких депутатів така інформація є неповною або неактуальною.

Повну трансляцію пресконференції можна переглянути за посиланням.

Більше інформації про кожного депутата по кожному критерію дивіться на сайті attestation.in.ua.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» — ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Поділитися