27 березня 2020 р. 14:52

Коронавірус і робота місцевих рад: які українські міста заборонили громадянам приходити на сесії

Коронавірус і робота місцевих рад: які українські міста заборонили громадянам приходити на сесії

Коронавірус вніс суттєві зміни у роботу Верховної Ради та місцевих рад: з одного боку, депутати зрозуміли реальну загрозу та не поспішають приходити на сесії, а, з іншого боку, якраз у час кризи рішення рад мають бути швидкими та нерідко ухвалюватися на позачергових сесіях, зібратися на які з огляду на карантинні обмеження буває непросто. Всеукраїнська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» підготувала огляд ситуації, яка склалася з проведенням сесій у 16 містах – обласних центрах та Краматорську.

Як повідомили експерти «Атестація місцевих депутатів», у період з 16 по 26 березня у 9 містах відбулися позачергові сесії, у п’яти – чергові, у Чернігові її відмінили, а у Кропивницькому й не планували. 

Сесія в Одеській міськраді відбулася планово

Карантин відразу зачепив і без того вразливу сферу доступу громадян на пленарні засідання рад: якщо раніше у містах неодноразово виникали проблеми з прозорістю і відкритістю, то тепер у тих, хто не хоче бачити на сесіях активних містян, з’явилося офіційне обґрунтування: коронавірус. Отже, шість міських рад з 16 заборонили громадянам відвідувати сесії: Київ, Краматорськ, Рівне, Херсон, Хмельницький і Львів. Крім того, три міста заборонили бути присутніми журналістам: Київ, Хмельницький та Львів, хоча за статтею 38 Закону «Про телебачення і радіомовлення» та статтею 26 Закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» передбачено, що при пред'явленні посвідчення журналісти мають право перебувати в районах стихійного лиха і катастроф, в місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах, зборах, демонстраціях та інших масових заходах, на територіях, де оголошено надзвичайний стан.

Вінницькі депутати праюцвали в масках, але не всі

При цьому лише у Краматорську рішення про недопуск громадян ухвалила міська рада, тоді як у Києві, Херсоні, Полтаві заборона була ухвалена одноосібно міськими головами, а у Львові - рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Більш того: у Хмельницькому з цього приводу взагалі не ухвалювалося жодних офіційних рішень. В Рівному ж з 16 по 26 березня відбулося два пленарних засідання чергової сесії. Інформація щодо обмежень анонсувалась лише щодо пленарного засідання 19 березня, яка стосувалося питань протидії коронавірусу, проте знайти документ, яким було обмежено доступ на сесію, не вдалося.

Івано-франківські обранці намагалися "не ручкатися"

Зазначимо, що відповідно до п. 17 статті 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них.

Київська міська рада 26 березня ухвалила рішення про те, що рада має право у випадках оголошення надзвичайної ситуації чи надзвичайного стану в місті Києві організовувати свою роботу та роботу своїх органів у режимі онлайн. Крім того, Полтавська міська рада провела свою позачергову сесію на вулиці, а 27 березня планує внести зміни до регламенту для проведення сесії в онлайн режимі.

Київські депутати планують перейти на роботу онлайн

«З одного боку, питання безпеки і здоров’я громадян зараз виглядають першочерговими, і тимчасові обмеження для присутності громадян можуть мати сенс. З іншого боку, навіть в умовах кризових ситуацій право людини на інформацію не може обмежуватись, а, навпаки, має бути в пріоритеті задля уникнення поширення чуток та дезінформації. Обмеження присутності ЗМІ на пленарних засіданнях сесії в цьому випадку виглядають скоріше загрозою демократичним процедурам. Давайте не будемо забувати, що журналісти також не залишаються вдома і працюють для нас.  

А так сесія проходила в Полтаві

Також поки що під питанням залишається організація процедур визначення кворуму, персонального голосування в тих міських радах, де прийнято рішення проводити засідання онлайн. Вочевидь, що простий відеоконференцзв’язок в цих питаннях може мати проблеми з легітимністю прийнятих таким чином рішень. 

Крім того, в усіх випадках, коли міські ради впроваджують зміни для запобігання поширенню інфекції, що можуть призвести до обмеження відкритості органів місцевого самоврядування, повинні бути чітко визначені підстави для застосування таких рішень, а також їх відміни», - переконана очільниця аналітичного відділу Одеської обласної організації «Комітету виборців України» Анастасія Матвієнко.

Сесія у Рівненській раді

Так проводили нараду у Миколаївській мерії

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» читайте за посиланням

За постійними оновленнями кампанії можна стежити: 

На веб-платформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом
 
ФОТО: офіційні сайти міських рад та івано-франківське видання galka.if.ua
 

Поділитися