22 травня 2020 р. 17:26

Голосування за "спірні" проєкти на сесіях: в облКВУ розповіли, хто відзначився з депутатів Одеської міськради

Голосування за "спірні" проєкти на сесіях: в облКВУ розповіли, хто відзначився з депутатів Одеської міськради

У поточному році знову застосовується такий критерій доброчесності депутатів як голосування при розгляді "спірних" проєктів рішень. Він визначає дотримання виваженої позиції при розгляді проєктів рішень, які в процесі підготовки не пройшли належного обговорення або вивчення інтересів громадськості та не отримали позитивних відгуків з боку широкого кола експертної спільноти міста.

Про це йшлося сьогодні, 22 травня, під час пресконференції, яку дали голова Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко та менеджерка проєктів Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Анастасія Матвієнко.

Позитивну оцінку за цим критерієм депутатові надавали, якщо його голос не був результативним при голосуванні "за" такий проєкт рішення.

Одним з таких резонансних рішень, прийнятих Одеською міською радою 20 березня 2019 року, є рішення №4457-VII "Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,6844 га, за адресою: м.Одеса, Французький бульвар, 1/5, та надання її в оренду ТОВ "Варда Плюс" . 

Проєктом рішення передбачалося надання ТОВ "Варда Плюс" зазначеної земельної ділянки з цільовим призначенням Е.07.01 "будівництво та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення" для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель яхт-клубу з рятувальною станцією в оренду терміном на 10 років. Мова йде про земельну ділянку на Трасі здоров'я та пляжу під колишнім санаторієм "Росія", на яких, за інформацією ЗМІ, планується будівництво великого житлового комплексу.

Винесення цього проєкту на розгляд сесії спричинило бурхливі дискусії як серед містян, так і в залі міської ради, та стало причиною чергового протистояння громадськості та муніципалітету. Після прийняття відповідного рішення активні члени громадянського суспільства в місті Одеса провели декілька публічних заходів та акцій щодо припинення схваленого будівництва. Також, представниками громадських організацій було подано декілька позовів до місцевих судів про визнання противоправною діяльності та скасування прийнятих рішень Одеської міської ради.

В цілому, "за" проєкт рішення проголосували 49 депутатів. Свої голоси "проти" віддали сім депутатів – Олександр Аміци, Олександр Захаров, Ганна Позднякова, Вадим Терещук (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Лілія Леонідова (фракція "БПП "Солідарність"), Олексій Горін (фракція "Опозиційний блок") та Олександр Орлов (позафракційний).

Утримався від голосування Олексій Єремиця (фракція "Опозиційний блок"). Не голосували – Вячеслав Беженар, Дмитро Вишняков (фракція "Опозиційний блок"), Богдан Гіганов (позафракційний) та Ольга Квасніцька (фракція "Об'єднання "Самопоміч").

Нагадаємо, в облКВУ назвали лідерів та аутсайдерів серед депутатів Одеської міськради. Лише третина депутатського корпусу Одеської міської ради отримала  позитивні бали за результатами персональної оцінки їхньої діяльності впродовж четвертого року повноважень щодо відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності.

Також в облВКУ розповіли, що по завершенню четвертого року повноважень на депутатському порталі оприлюднено інформацію відносно всіх 64 депутатів Одеської міської ради. Проте відносно деяких депутатів така інформація є неповною або неактуальною.

Активність використання депутатами соціальних мереж у спілкуванні з виборцями залишається невисокою. Про те, хто саме та як спілкується у Facebook також йшлося на пресконференції.

Крім того, в облКВУ дали оцінку депутатам стосовно відвідання ними постійних комісій та сесій.

Більше інформації кожного депутата по кожному критерію дивіться на сайті attestation.in.ua.

Повне відео пресконференції дивіться за посиланням.

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» — ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено веб-платформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua За реалізацію заходів проекту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Фото: Одеська міськрада

 

Поділитися