23 вересня 2020 р. 08:53

Два депутати Одеської міськради жодного разу не звітували про свою діяльність протягом чотирьох років

Два депутати Одеської міськради жодного разу не звітували про свою діяльність протягом чотирьох років

Такого висновку дійшли експерти громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» за результатами моніторингу звітних кампаній депутатів протягом 2016-2019 років.

Моніторинг здійснювався за даними, оприлюдненими на Депутатському порталі, відповідями, наданими Одеською міською радою на запити про доступ до публічної інформації, аналізом соціальних мереж, опитуванням депутатів та їх помічників, а також інформацією, оприлюдненою у періодичних виданнях місцевих друкованих та електронних ЗМІ. Кінцева дата моніторингу - 1 вересня.

За перший рік своїх повноважень (2015-2016) прозвітували 50 депутатів Одеської міської ради, за другий рік повноважень (2016-2017) – 42 депутати, за третій рік (2017-2018) – 54 обранці, за четвертий рік повноважень (2018-2019) – тільки 41 депутат.

За всі чотири роки повноважень підготували та оприлюднили свої звіти 28 депутатів. Це Олег Звягін, Олег Камінкер, Едуард Стась (фракція «БПП «Солідарність»»), Олег Бриндак, Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Вадим Іоргачов, Марина Лозовенко, Антоніна Наконечна, Левон Нікогосян, Тетяна Плаксій, Людмила Себова, Олег Совік, Дмитро Танцюра, Василь Шкрябай (фракція «Довіряй ділам»), В'ячеслав Беженар, Оксана Гончарук, Олексій Горін, Денис Коваль, Лілія Рогачко (фракція «Опозиційний блок»), Богдан Гіганов, Олексій Єремиця, Володимир Корнієнко, Ольга Кулакевич, Лілія Леонідова, Олександр Орлов, Ганна Позднякова, Вадим Терещук (позафракційні). 

Також за всі роки своїх повноважень депутата прозвітувала Ольга Квасніцька (позафракційна), яка прийняла присягу депутата на другому році повноважень ради.

За три роки своїх повноважень прозвітували 13 депутатів. Це Денис Григор’єв, Наталія Данилко, Тетяна Малихіна (фракція «БПП «Солідарність»»), Людмила Варавва, Валентин Гапуніч, Володимир Кірєєв, Андрій Кісловський, Юрій Крук, Дмитро Пеструєв, Олександр Шеремет (фракція «Довіряй ділам»), Олександр Аміци, Віктор Новак, Світлана Осауленко (позафракційні).

Також 13 депутатів мають звіти тільки за два роки повноважень. Це Віктор Наумчак, Олена Фокіна (фракція «БПП «Солідарність»»), Олександр Александрочкін, Денис Балух, Ірина Куценко, Дмитро Палпатін, Сергій Страшний, Андрій Терновський, Юрій Шумахер (фракція «Довіряй ділам»), Василь Ієремія (фракція «Опозиційний блок»), Андрій Неугодніков, Вадим Підгородинський, Дмитро Вишняков (позафракційний).

Сім депутатів прозвітували лише за один рік повноважень – Сергій Голдаков, Петро Іонов, Ілля Мозолєв (фракція «БПП «Солідарність»»), Олександр Матвєєв (фракція «Довіряй ділам»), Олександр Захаров, Володимир Варещенко, Микола Крикливий (позафракційні). Причому Олександр Захаров прийняв присягу депутата на другому році повноважень ради. 

Олексій Кісловський та Олексій Потапський (позафракційні) жодного разу не прозвітували про свою депутатську діяльність протягом чотирьох років повноважень. 

Обов'язок депутата щодо щорічного звітування перед виборцями визначено статтею 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Також нормами Закону встановлено вимоги щодо змісту звітів. Так, звіт депутата повинен містити інформацію про діяльність у ради та її органах, про прийняті радою рішення та хід її виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та виконанні таких рішень, про виконання доручень виборців та роботу у виборчому окрузі.

За загальною тенденцією протягом чотирьох років повноважень майже всі змісти звітів депутатів містять інформацію про роботу депутата в окрузі та виконання доручень виборців. В більшості випадків депутати у звітах зазначають про проведені зустрічі з виборцями, кількість громадян, які звернулися до громадської приймальні, кількість звернень та відсоток їх виконання. Про роботу в окрузі депутати переважно звітують, вказуючи перелік виконанних робіт щодо благоустрою окремих будинків, територій тощо. Загалом, ці два пункти займають більшу частину звітів депутатів.

Відносно своєї діяльності у раді та у її органах, до яких їх обрано, депутати звітують дуже коротко. Переважно це зазначення кількості відвіданих сесій ради та засідань постійних комісій протягом року. Проте невелика кількість депутатів у звітах вказують про основні проєкти та рішення, які були предметом розгляду, обговорення та прийняття на засіданнях постійних комісій або ради.

У звітах меншої кількості депутатів вказується ще перелік робочих груп, тимчасових та інших комісій (в тому числі адміністративних, конкурсних тощо) та координаційних рад, членом яких є депутат. 

У звітах депутатів майже відсутня інформація про особисту участь в обговоренні, прийнятті та контролі при виконанні рішень ради. В першу чергу це пов'язано з тим, що в Одеській міській раді сьомого скликання майже відсутня практика особистої підготовки депутатами та винесення на розгляд ради проєктів рішень за їх авторством. Також більшість депутатів у своїх звітах не зазначають інформацію про особисте голосування щодо прийнятих радою спірних рішень, що мають суспільний резонанс.

Що стосується інформування виборців про хід виконання прийнятих радою рішень, то переважно це інформація про виконання міських цільових програм у сферах соціального захисту, благоустрою, освіти тощо в межах виборчого округу депутата.

Процес звітування депутатами перед виборцями та його неодмінні складові, такі як публічність, своєчасність та змістовність, є важливими чинниками відкритості та прозорості діяльності як окремого депутата, так і розвитку політичної культури громадян в цілому. Задля ефективної взаємодії депутатського корпусу та виборців міста рекомендуємо в наступному скликанні Одеської міської ради на локальному рівні встановити вимоги щодо звітування. 

Загальними рекомендаціями для депутатів Одеської міської ради майбутнього восьмого скликання при підготовці своїх звітів є наступні:

1) визначити окремим нормативно-правовим актом порядок проведення звітування депутата про свою діяльність, в тому числі терміни такого звітування, спосіб інформування виборців про проведення звіту, вимоги до структури та змісту звітів, його оприлюднення, а також реальні механізми участі громадян у звітних кампаніях депутатів;

2) проводити звітні кампанії не рідше ніж раз на рік та публічно перед виборцями, в тому числі використовуючи альтернативні засоби звітування (прямі ефіри у соціальних мережах тощо);

3) впровадити практику анонсування публічного заходу з проведення звіту перед виборцями на офіційному сайті ради та, за наявністю, на особистих сторінках у соціальних мережах;

4) приділяти більше уваги у звітах інформації про особисту участь у підготовці, обговоренні та прийнятті рішень ради (інформація щодо особисто розроблених та винесених на розгляд ради проєктів, пропозицій щодо внесення змін до рішень, особиста участь в обговоренні проєктів на засіданнях комісій та ради, голосування «за» чи «проти» проєктів, які мають суспільний резонанс);

5) звітувати про хід виконання рішень ради, що мають широкий вплив на соціально-економічний стан міста (виконання бюджету міста, цільових програм тощо).

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням.

Наразі  за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка вебплатформи «Місцеві депутати. Атестація».

Поділитися